Okategoriserade 17 december 2008

Nomineringarna till Regeringens Musikexportpris 2008 klara

Vid en mottagning på UD i förmiddags medverkade handelsminister Ewa Björling vid presentationen av årets fem nominerade till Regeringens Musikexportpris, som kommer att delas ut på grammisgalan 7 januari. Samtidigt överlämnade handelsministern ett särskilt Lifetime Achievement Award för mångåriga insatser för främjandet av svensk musik i utlandet till Robert von Bahr, grundare av skivbolaget BIS.

Årets fem nominerade till Regeringens Musikexportpris är Björn Ulvaeus & Benny Andersson, årets dubbla UK-etta Basshunter, just nu albumaktuella September, klarinettisten Martin Fröst och låtskrivaren/producenten Max Martin.

Juryns motiveringar av de nominerade lyder:
”Bra poplåtar är ofta skrivna för att fånga ett magiskt ögonblick i stunden och för att sedan, med så omedelbar verkan som möjligt, snabbt ge det största möjliga genomslagskraft. Det är ytterst få förunnat att kunna skapa pop som både blomstrar i själva nuet och får det eviga liv, som för sångerna och melodierna vidare från generation till generation till generation. Till det exklusiva fåtal som har lyckats med den bedriften hör Björn Ulvaeus & Benny Andersson. År 2008 – mer än 30 år efter det att många av parets klassiska pärlor första gången hördes med ABBA, fortsatte paret oförtrutet att slå nya och fullständigt makalösa rekord. På skiva, på scen och nu även på film.”

”Basshunters techno-pop är på flera sätt en slags motsvarighet till 50-tals rock’n’roll – särskilt i den talande bemärkelsen att många i den äldre generationen varken kan dechiffrera eller förstå sångtexternas alla smarta metaforer och kryptiska teckensymboler. Men att den 23-årige svenska hitmakaren Jonas Altberg trots det har en stor publik runt om i världen bevisades med eftertryck 2008, då han bland annat lyckades placera sig överst på såväl singel- som albumlistorna i Storbritannien. Ytterligare ett antal Topp 10-placeringar i Österrike, Holland, Schweiz, Tyskland, Polen, Tjeckien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Estland, Lettland, Singapore, Nya Zeeland, Sydafrika och Förenade Arabemiraten, samt i alla våra nordiska grannländer, bidrog till ett exceptionellt stort genomslag på YouTube, där Basshunter totalt står för mer 160 miljoner visningar. Ett odiskutabelt tecken på framgång i tiden.”

”Nästan utan att skapa några rubriker på hemmaplan har September de senaste åren lagt grunden till en fantastisk internationell karriär, med otaliga listframgångar världen över – i såväl USA och Kanada som Storbritannien, Tyskland, Polen, Australien och Japan. Megahiten Cry For You har nu passerat en miljon sålda exemplar och totalt haft mer än 30 miljoner visningar på YouTube.
2008 var året som det framgångsrika teamet med sångerskan Petra Marklund, låtskrivaren och producenten Jonas von der Burg med låtskrivarkollegorna Anoo Bhagavan och Niclas von der Burg samt Michel Petré på det svenska skivbolaget Catchy Tunes definitivt markerade sin position på den internationella scenen.”

”Klarinettisten Martin Fröst nomineras till Svenska Musikexportpriset 2008 för ett konstnärskap som förenar virtuositet och stark scennärvaro med lidelsefull marknadsföring av svenska tonsättare och svensk musik. Martin Fröst är en av Sveriges mest eftersökta instrumentalister internationellt sett, hör till skivbolaget BIS bästsäljande artister och är sedan 2006 konstnärlig ledare för en musikfestival i Mora. Med Martin Fröst som ambassadör placerar sig svensk konstmusik på en större arena, och får ett enastående gensvar från såväl den helt unga publiken som de mer rutinerade konsertbesökarna.”

”Redan 1999 – för tio år sedan – tilldelades Max Martin Regeringens Musikexportpris. Året därpå – 2000 – fick han sedan ta emot priset en andra gång, då som en del av Cheirons legendariska studioteam. År 2008 tillhör Max Martin fortfarande en av de främsta spjutspetsarna på den imponerande talangfulla och oerhört begåvade blågula låtskrivarscen som de senaste decennierna har hållit många av de största världsstjärnornas öron och ögon riktade mot Sverige. Under det gångna året har geniet Max Martins oemotståndligt starka melodier och låtar hörts på skiva med bland andra Britney Spears, Pink, Kate Perry, Sugababes och Cyndi Lauper.”

Regeringens Life-Time Achivement Award 2008 tilldelas Robert von Bahr, vd för skivbolaget BIS och tillika dess grundare.

Juryns motivering:
”Robert von Bahr har sedan han grundade skivbolaget BIS 1973 med lidelse och stort kunnande verkat för att ge svenska musiker och tonsättare en plattform för sin musik. Världsledande svenska artister som Christian Lindberg, Martin Fröst, Sharon Bézaly, Svenska Kammarorkestern, Dan Laurin med flera musiker och ensembler har fått odla sitt konstnärskap och växa med uppgiften, och utgör i dag en självklar del av varumärket BIS. Dessutom förknippas BIS med en rad utländska namn med internationell lyskraft, samtliga representerade med produktioner vilka präglas av stor originalitet och högsta tänkbara ljudkvalitet.
Varumärket BIS har prisbelönats i en rad olika sammanhang, senast Label of the Year 2008. BIS har tack vare Robert von Bahr kommit att bli en betydelsefull marknadsförare av svensk musik och svenska artister, inspelade på högsta tänkbara nivå. BIS skivor – i dagsläget ca 1500 titlar, av vilka von Bahr själv medverkat som producent vid 434 – sålde internationellt sett ca 500 000 skivor under år 2008, distribueras i 46 länder på 5 kontinenter och finns dessutom att ladda ner på de flesta större sajter. Totalt har BIS sedan starten sålt ca 12 miljoner skivor.”

Arbetet med Regeringens Musikexportpris leds sedan det 1998 instiftades på initiativ av dåvarande handelsminister Leif Pagrotsky av Michael Treschow (juryordförande). Juryn består av Fredrik Wetterqvist (UD), Wera Körner (Rikskonserter), musikjournalisten Sofia Nyblom (Svenska Dagbladet m.m.), Maria Engström (KK-stiftelsen), Anders Hjelmtorp (ExMS), Nutta Hultman (SMFF), Thomas Stenmo (IFPI) och Claes Olson (Musikindustrin).
Håkan Durmér