Okategoriserade 7 december 2008

vecka 49

Jakob Hellman comeback?

Jacob Hellman sägs vara på väg ut på vägarna igen. Enligt uppgift planeras just nu en större comeback-turné tillsammans med John Holm. Uppgifterna skall enligt initierade källor dock tas med en nypa salt och nu meddelar tillverkarna av Bergslagsbärs att man kommer att skänka en burk cider till varje svensk, ifall det mytomspunna turnépaketet blir verklighet nästa sommar.

Nästa år är det exakt 22 år sedan Jacob Hellman upptäcktes av Magnus Nygren och lika exakt 20 år sedan han slog igenom med singeln Vara vänner och det Dan Sundquist-producerade albumet …och det stora havet. Samtidigt är det exakt 21 år sedan John Holm efter ett uppehåll på 12 år gjorde comeback med albumet Verklighetens afton.

Ställer man detta i perspektiv genom att minnas att samma år som Nygren första gången hörde Hellman debuterade Guns n’Roses med Appetite For Destruction, så inser man att vi talar rock’n’roll-historia. Förmodligen är det därför med en blinkning åt den amerikanska läskeblasktillverkaren Dr. Peppers lyckade USA-kampanj (som hittills har resulterat i miljontals nedladdningar på nätet) som Bergslagsbärs nu går ut med en svensk motsvarighet.

Företaget garanterat att alla som har tillgång till Internet i Sverige kommer att ges möjlighet att ladda ner den åtråvärda gratiscidern – ifall sommarturnén verkligen blir av.

Några exakta uppgifter om det eventuella samarbetet mellan Hellman och Holm finns ännu så länge inte att få, men klart är att det i så fall vore en av det här decenniets mest efterlängtade svenska comebacker – med eller utan Bergslagsbärs.

Eventuellt kommer ytterligare en akt att ingå i turnépaketet. I augusti ryktades det om September, men i oktober var November aktuellt. Varken Christer Stålbrandt, Richard Rolf eller Björn Inge vill dock kommentera uppgifterna.