utgivningar 24 november 2008

Musikårets största utropstecken

Titiyos nya album Hidden – hennes första på sju år – har genomgående fått ett mycket positivt mottagande. Från den första 9/10-recensionen i Sonic till helgens starkt lovordande recensioner i alla de större dagstidningarna. Detta trots att Hidden är ett album som musikaliskt ligger väldigt, väldigt långt ifrån det förväntade. Eller är det kanske rentav ”tack vare” just det kreativt nyskapande?

Titiyos nya album Hidden – hennes första på sju år – har genomgående fått ett mycket positivt mottagande. Från den första 9/10-recensionen i Sonic till helgens starkt lovordande recensioner i alla de större dagstidningarna. Detta trots att Hidden är ett album som musikaliskt ligger väldigt, väldigt långt ifrån det förväntade. Eller är det kanske rentav ”tack vare” just det kreativt nyskapande?

Vackert stråkarrangerad electronica, spännande ljudexperiment, skön neo-soul, spröda ballader, trip-hop – och partier som väl egentligen snarast skulle kunna definieras som nutida krautrock. Det var länge sedan ett album innehöll så mycket – och ändå höll!

Den sprött lågmälda Moto Boy-balladen If Only Your Bed Could Cry hör till det vackraste och mest skira som hörts på skiva i år. Vemod är bara förnamnet.

Drunken Gnome, med Oddjob-trumpetaren Goran Kajfes (Titiyos nya kapellmästare, krediterad både som kompositör och medproducent) är skivans kanske intressantaste spår. Sju oerhört suggestiva minuter i ett minimalistiskt ljudlandskap som i sin repetitiva form –besläktad med tuareggruppen Tinariwen och annan västafrikansk musik – hela tiden avslöjar nya hemligheter.

Singeln Tumble To Fall är ett lika märkligt som makalöst mäktigt arrangerat möte mellan Billie Holiday, trip-hop, Björk och sextiotalssoul. Andra ”singelkandidater” (ett i sammanhanget relativt malplacerat begrepp) skulle kunna vara N.Y. (mitt personliga favoritspår) eller pulserande ”Crystal Clear Mud”.

Titiyo/Kleerup/Niclas Frisk-pärlan Longing For Lullabies har redan tidigare givits ut på singel i den version som ligger på Kleerups eget album – men den här avskalade akustiska tolkningen av sången lyfter både fram nya som tidigare kända kvaliteter. Lika himmelsk är den avslutande vaggvisan X.

Hela Hidden är en tidigare sällan vågad mix av elektroniska och akustiska, organiska klanger. Titiyos inlevelsefulla sång är den röda tråd som binder samman beståndsdelarna till dess stora helhet.

Titiyos sångröst har ända sedan genombrottet med debuten Talking To The Man In The Moon på 80-talet tillhört Sveriges vackraste. Dess skönhet är fortfarande intakt, men på Hidden vidgar Titiyo sitt register till att omfatta ett imponerande brett register med lika många skiftningar och nyanser som albumets nio olika kompositioner.

Musikårets största utropstecken.
Claes Olson

Artist: Titiyo
Titel: Hidden
Bolag: Sheriff/Warner Music

Länkar:
Titiyos hemsida
Titiyo på MySpace