utgivningar 16 september 2008

Sugarplum Fairy löper poplinan ut

The Wild One är inspelad i spanska Malaga och i Hamburg. I synnerhet det sistnämnda faktumet är föga överraskande. Ryktet har gått i branschen om hur Sugarplum Fairy genom idogt giggande nått en rejäl status i vårt södra grannland. Det har skvallrats om säljmål på 100 000 för den nya plattan. Precis som just Mando Diao har man kunnat dra nytta av att tyskarna inte har samma problem med "the real thing" – det vill säga att sådan här musik "måste komma från England" – som gäller i England men absurt nog ofta även i Sverige. I Tyskland har man nöjt sig med att SP idag är mästare på att underhålla med vass pop och alla poser som finns i den inofficiella kursboken för wannabee-pop stars.

Premiärsingeln och öppningsspåret The Escapologist är ett lysande smakprov. Efter det kan alla bedöma om detta är tillräckligt starkt för att stå på egna ben – eller om det är för evigt dömt att jämföras med orginalen från långt tillbaka. Eller med Mando Diao. MI väljer den mer positiva attityden till ett av vårda hårdast arbetande band.
Lars Nylin

Artist: Sugarplum Fairy
Album: The Wild One
Skivbolag: Universal
Release: 17/9

Länkar:
Sugarplum Fairys hemsida
Sugarplum Fairy på MySpace

Albumtiteln är hämtad från 1950-talsfilmen med Marlon Brando och Sugarplum Fairy presenteras i samband med sitt tredje album med bilder som lånar en grabbnäve estetik från det sena 50-talets gaturbeller i skinnjacka, t-shirt och slitna jeans.

Albumtiteln är hämtad från 1950-talsfilmen med Marlon Brando och Sugarplum Fairy presenteras i samband med sitt tredje album med bilder som lånar en grabbnäve estetik från det sena 50-talets gaturbeller i skinnjacka, t-shirt och slitna jeans.

Men fortfarande säger gruppnamnet mest om Borlängebandets musik. Detta lånades vid starten för tio år sedan från en text av den Beatles-medlem som var mest inspirerad av Brando och hans vilda polare, John Lennon.

På det nya albumet – föregångarna kom 2004 respektive 2006 – har Sugarplum Fairy slipat till fulländning den punkpopiga variant på Beatlesbeat som gjort att gruppen långsamt tagit sig ur skuggan av storebror från Borlänge, Mando Diao.

Med två bröder Norén i Sugarplum Fairy och en i Mando Diao har det annars varit lätt för tyckare att alltid referera till Mando Diao. Sådana jämförelser bör Sugarplum Fairy nu i viss kunna slippa.