Bland veckans nyheter: EU granskar Universals köp av Downtown. Amuse minskar antalet fejkströmmar med 70%. Chris Anderson grillar Sam Altman live på TED. Spotify utökar promptade AI-spellistor.
—–
Europeiska kommissionen bekräftar att man kommer att granska Universal Music Groups köp av Downtown Music. Förvärvet anmäldes till EU efter att konkurrensmyndigheterna i Nederländerna och Österrike uttryckt oro över effekterna på musikmarknaden, liksom independentaktörer som IMPALA och WIN som varnat för maktkoncentration och försämrade villkor för indies.
Kommission skriver bland annat:
”Transaktionen bedöms kunna påverka konkurrensen avsevärt på vissa marknader inom musikvärdekedjan, där båda bolagen är verksamma, i Österrike och Nederländerna samt i flera andra medlemsstater. Kommissionen har därför dragit slutsatsen att den är bäst lämpad att pröva affären. Kommissionen har begärt att UMG ska anmäla transaktionen. UMG får inte genomföra affären innan den har anmälts och godkänts av kommissionen.”
Downtown Music driver bland annat distributörerna CD Baby och FUGA, samt Songtrust, och affären är värderad till 775 miljoner dollar.
—–
Erik Söderblom, CPO på Amuse, berättar i en artikel på LinkedIn mer om bolagets jobb med att motverka fake streams. I artikeln avslöjas att Amuse med sin insatser under det senaste året lyckats minska antalet artificiella strömmar med 70%, framför allt på grund av verktyget Stream Check där artister själva får möjlighet att identifiera märklig aktivitet på sin musik (något vi skrivit om tidigare, bland annat här).
Söderblom skriver bland annat:
”Vi såg transparens som den bästa lösningen. I stället för att bara straffa intet ont anande artister och managementteam i efterhand byggde vi en instrumentpanel som ger artister insyn i sin streamingaktivitet i realtid. Detta gör det möjligt för dem att upptäcka misstänkta mönster i ett tidigt skede, vidta åtgärder innan de blir straffade och fatta informerade beslut om sina marknadsföringsstrategier.”
Söderblom beskriver också funktionen Robocop, som är en automatiserad innehållsgranskningsprocess, som klarar av att hantera 50 000 releaser på under en minut. Han skriver att för ett år sedan tog den genomsnittliga releasen 9 dagar för de som hade det billigaste distributionsabonnemanget, idag ligger genomsnittet på 14 timmar.
—–
Spotify har genomfört en hel del prisjusteringar i Benelux-regionen. I Luxemburg och Nederländerna höjs priset för ett individuellt Premiumabonnemang till 12,99 euro, medan det i Belgien landar på 11,99 euro. Även Duo-, Student- och Familjeabonnemang justeras uppåt proportionerligt. Samtidigt tas den så kallade ”Mini”-planen bort, ett abonnemang som erbjöd veckovis Premium-tillgång via mobil till ett lägre pris i en del länder.
Det går också rykten om att priserna kommer höjas i Sverige framöver, ett vanligt Premium skulle då kosta 129 kr/mån, men det är inget som är officiellt bekräftat ännu. I Norge ligger Premium på 129 NOK/månad för Spotify, medan ett Premium i Danmark ligger på 109 DKK/mån (vilket motsvarar över 160 SEK).
—–
Spotify har utökat antalet länder där funktionen att skapa spellistor via AI-prompter testas. Förutom tidigare länder som Storbritannien, USA och Australien kan användare i många afrikanska, asiatiska och karibiska länder nu prova funktionen. Än så länge är AI-spellistor inte tillgängliga i något nordiskt land.
—–
Sam Altman från OpenAI blev nyligen intervjuad av Chris Anderson, som numera är chef för TED och som tidigare varit redaktör för The Wired, skrivit boken The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More och mycket annat.
Intervjuns första del innehöll en ganska tuff kritik från Andersons sida mot OpenAIs sätt att använda allt material som ligger online för att träna sina modeller, han kallade det till och med ”IP theft”. Altmans reaktion visar hur långt ifrån varandra rättighetshavare och ett techbolag som OpenAI står.
Delar av publiken uppskattade Andersons kritik, och diskussionen fortsatte kring vilka nya modeller som eventuellt skulle kunna lösa problemet, inte bara när det gäller text utan även bild, musik osv.
—–
Tidal-ägaren Jack Dorsey och Elon Musk gjorde nyligen gemensam sak i sin kritik av upphovsrätt och immaterialrätt. I ett blogginlägg skrev Dorsey att han vill ”radera all immaterialrätt” (IP), ett uttalande som snabbt fick stöd av Musk på X.
Utspelet har självklart mötts av kritik från olika aktörer i musikbranschen, det är märkligt att Dorsey som ägare av en streamingtjänst som Tidal, med ett nära samarbete med musikens rättighetshavare, uttrycker dylik inställning.
Musk beskrev immaterialrätten som ”en modern form av feodalism” och uppmanade till omprövning av hela systemet. Musk har tidigare uttryckt skepsis till patenträtten, och menar att patent är som öppna ”recept” som konkurrenter kan stjäla. Istället menar han att ny teknik och lösningar ska skyddas som företagshemligheter.
Samtidigt, med tanke på att Teslas produkter bygger på över 3 000 patent som bolaget äger, kan man fundera över hur stringent Mr Musk egentligen är kring sina egna övertygelser.
—–
Även om det laddas upp sådär 20 000 AI-genererade låtar om dagen till streamingtjänster, kräver det fortfarande ett extra steg som kan vara lite bökigt för en del. De två största plattformarna, Suno och Udio har ju inga distributionsmöjligheter till Spotify, Apple Music, Deezer etc, vilket gör att de som vill få upp musiken måste använda sig av traditionella distributörer, och följa deras processer och mallar.
Kinesiska Tencent integrerade nyligen DeepSeek i sina verktyg för musikskapare, och har nu gjort det möjligt för musikskapare att använda det egna verktyget AI Songwriter för att generera AI-musik som man sedan kan ladda upp direkt till streamingtjänsten QQ Music. Tencent har också andra verktyg, som till exempel AI Tone Magician som används för stemseparering.
Chansen är därmed stor att mängden AI-spår kommer öka markant på QQ Music, när ”distributionströskeln” tas bort. Enligt en nyligen släppt rapport var det mer än 60 miljoner personer som genererade AI-musik under år 2024.
—–
Warner Music Group förbereder lanseringen av en ny app riktad mot superfans, utvecklad inom ramen för bolagets innehållsdivision WMX. Appen testas nu på vissa marknader av utvalda betatestare.
Målet med appen är att den ska ge artister ett nytt sätt att nå ”superfans” med exklusivt innehåll, direktförsäljning, communityfunktioner och andra fan-centrerade verktyg. Ed Sheeran är en av artisterna som deltar i testfasen.
—–
Denis Ladegaillerie, grundare och vd för Believe, har genom sitt bolag Upbeat BidCo lagt ett bud på att köpa ut bolaget helt och hållet från börsen med finansiellt stöd från svenska EQT och amerikanska TCV. Believe noterades på Parisbörsen 2021. Upbeat BidCo äger redan 96,7% av alla aktier, och har 95,4% rösträtt.
—–
En ny AI-tjänst, framtagen för att generera musik i realtid beroende på körstil och omgivning, testas av Kia i samarbete med Kia musikbolaget DaHouse. Man har utvecklat systemet Kia Soundscapes som genom att tolka data från fordonet genererar ljudlandskap som anpassas till förarens upplevelse.
—–
Lästips: Music streaming’s next growth era will come when listeners become creators
—–
Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se