10 juni 2024

Valsinger: Ännu en ung begåvning har slitits ifrån oss

Ännu en ung svensk rapartist har skjutits till döds i en våldsvåg som inte verkar ha något slut. MI:s Christel Valsinger skriver om C. Gambino, som var på väg att göra 2024 till sitt stora år.

I början av året toppade C. Gambino Sverigetopplistan med både singeln Svar och albumet In memory of Some Stand Up Guys. För bara några veckor sedan applåderade vi honom på Annexet som vinnare av Årets Hiphop på Grammis. Nu har musikbranschen förlorat ännu en begåvad ung man i en skjutning. 

Så gärna man vill att musiken ska kunna vara ett alternativ till ett liv av hot, våld, uppgörelser. Att den ska öppna dörrar till något meningsfullt, ett sammanhang, bekräftelse, inkomst. För så kan det ju vara. 

Men efter mordet på rapparen Einár 2021 har det stått klart att det här är världar som kan existera parallellt och hoptvinnat. Raptexer kan vara mer än fiktion, en kommande release hindrar inte deltagande i kriminella aktiviteter. 

Det betyder inte att musiken i sig är problemet, men den är ett forum för att uttrycka sig om konflikter, precis som sociala medier, säger författaren och journalisten Diamant Salihu i en intervju med TT. 

Vi vet ännu inte så mycket om motivet för mordet på C. Gambino, men ”kopplingar till ett kriminellt nätverk finns” säger polisen. Under måndagen häktades två unga män på sannolika skäl misstänkta för inblandning i mordet. Ett antal kameror som finns i parkeringsgaraget kan dessutom ha fångat händelsen på film.

Salihu, som skrivit boken Tills alla dör om svensk gängkriminalitet, säger att C. Gambino förekommer i belastningsregistret men att han “framförallt ägnat sig åt musiken”. 

Förklädd i mask har han rappat lågmält och i en allt mer sorgset melodisk ton till beats av Grammisvinnande producenten Oscar Chase. Två album hann släppas: Sin City, 2022 och In Memory of Some Stand Up Guys som kom i början av året. Förra året kom också ep:n M.O.B.

Det sägs att hans musik hade börjat röra sig bort från gangsterrappen, mot texter om kärlek och relationer. Det spekuleras också i att han var på väg att lägga musiken på hyllan.

Om det sistnämnda vet vi inte så mycket. 2024 såg ju ut att bli hans år. Grammis och topplisteettor. 

I fredags släpptes hans låt Sista gång som nu toppar Spotify. En framgång han själv inte fick uppleva. 

Att hoppas att något liknande inte händer igen är sannolikt naivt. Gängmiljön är väldigt hämnd-driven, säger Diamant Salihu i TT-intervjun. Emil Arvidsson, som skrivit boken Svensk Gangsterrap, säger i samma artikel att scenen radikaliserats. Att utvecklingen är ”väldigt dålig, farlig och tragisk”.

Jag måste hoppas ändå. Att musiken kan vara ett alternativ. Att samhället kan vända utvecklingen. Allt annat är för mörkt.

Christel Valsinger

Läs mer: Grammisvinnaren C. Gambino död