26 mars 2024

4 Snabba: Annika Forsberg, musikredaktör för ”En fest för Abba”

Molly Sandén, Seinabo Sey och The Soundtrack of Our Lives är några av artisterna som tolkar Abba i SVT:s livekonsert på Cirkus den 6 april. Annika Forsberg är musikredaktör och artistbokare för hyllningskvällen. Vi tog kontakt för 4 snabba.

En lång rad svenska artister (och en norsk) kliver upp på scenen på Cirkus för att fira 50-årsjubileet av Abba:s vinst i Eurovision Song Contest i Brighton med Waterloo. Närmare bestämt: Molly Sandén, Oscar Zia, Seinabo Sey, Maja Francis, Astrid S, Isabella Lundgren, The High Society, The Tallest Man on Earth, Maja Ivarsson, Christer Sjögren, Albin Lee Meldau, Happy Voices, Jackie Mere, Emil Ernebro, Gabriella Quevedo, The Soundtrack of Our Lives, The Thistle Pipe Band, Maia Hirasawa och Mapei.

Vad har visionen för En fest för Abba varit? 

– Redan tidigt bestämde vi oss för att vi ville göra en hyllning som inte har gjorts tidigare. Och det urvalet började med att leta efter artister som inte är de mest väntade i en Abba-fest. Och jag kan med stolthet säga att vi har lyckats, tillsammans med artister som har haft både mod och lust att tacka ja! Helt ärligt har visionen varit att göra den ultimata Abba-hyllningen. Vi ska Abba-festa brallorna av både fans och skeptiker (vad finns det att vara skeptisk om?)!

Vad kan du berätta om låturvalet? 

– Det kommer bli hög igenkänning både för de mest inbitna och för de som bara hört hittarna. Men det kommer självklart vara oväntade inslag. Det finns ju en otrolig låtkatalog att plocka ifrån och det är inte lätt att välja bort det som inte får plats. I de flesta fall har jag kopplat ihop en låt med en artist, drömt och önskat. Tillsammans med vår producent Ola Lindholm har vi sedan lagt till och dragit bort efter hand. När jag nu tittar på matchningen av låtar till artist vill jag inte ändra något.

Hur är din egen relation till Abba?

– När jag var yngre var Abbas musik något som spelades på alla föräldrars fester. Det var också musik som alla kunde sjunga med i och dansa till oavsett vilka andra favoritband man hade. Mitt starkaste minne till Abba var att omslaget till Arrival alltid låg framme vid vår vinylspelare när jag var liten och när videon till Super Trouper kom blev jag blown away. Jag blev helt tagen av både låten och sminkningen, färgerna, ljuset. Fortfarande är den en av mina favoriter som alltid lyckas väcka så mycket minnen.

– När jag sen lärde mig mer om musik förstod jag bättre vilket låtskrivande och vilken harmoni som gör ABBA, otroligt musikmakeri!

Du är erfaren artistbokare till TV och jobbar bl a med Allsång på Skansen. Vad är nyckeln till att hitta en artistmix som både lockar tittare och överraskar?

– Jag arbetar väldigt mycket med att se varje program som ett unikt varumärke, vad vill programmet förmedla, vilka tittar och vilka vill man ska titta utöver de som redan gör det? Varje program har sin specifika personlighet. Jag tänker långsiktigt och vill hitta den perfekta relationen mellan programmet i fråga och artisterna som bokas. Lyxen med att arbeta med program som Allsång på Skansen eller som nu med Abba-hyllningen är att det finns så många platser att fylla till ett program. Det gör att jag kan tänka fritt och inte bara gå för det största namnet eller största hiten. Den perfekta mixen består av en bred blandning av genrer, åldrar, kön, bakgrund, ja allt. Och överraskningen kan bestå i låtval, artister som tittarna kanske inte kände till, eller samarbeten mellan olika artister som inte delat scen förut. Det roligaste med mitt jobb är att jag får vara med att bidra till att det är mer livemusik i tv!

Christel Valsinger

En fest för Abba sänds i SVT den 6 april kl 20.