26 mars 2024

4 Snabba: Anders Wollbeck, ny ordförande Skap

Anders Wollbeck är vald till ny ordförande för Skap (Sveriges kompositörer och textförfattare), när Alfons Karabuda lämnar posten efter 17 år. MI bad honom presentera sig och berätta om vägen framåt för Skap.

Du är nog branschbekant för många, men för alla andra: vem är du och vad har du för bakgrund i musikbranschen? 

– Efter att ha arbetat med IT, reklam och kommunikation så ramlade jag in i musikbranschen i början på nittiotalet och upptäckte till min förvåning att jag hade en talang att skriva och producera musik som folk gillar. Har arbetat inom en rad olika genrers t ex, pop, rock, death metal, elektronika, dans, filmmusik, jazz, folk och k-pop. Jag var delägare i skivbolaget Stockholm Records och har har haft föremånen att arbeta med hundratals låtskrivare och artister genom åren. Några exempel är Army Of Lovers, Alcazar, Tarja Turunen, Vacuum, Monrose, Frantic Amber, Rachel Stevens, Tina Arena och TVXQ.

– Sedan 2016 arbetar jag i Skaps, Stims och Export Music Swedens styrelser samt med licensiering i Extended Licensing Committee i ICE som är ett joint venture mellan Stim, GEMA och PRS for music. Är sedan 2022 styrelseordförande för startupen The Node som är 15 studior, restaurang och scen mitt på Sergels Torg.

Kommer du att bedriva Skaps arbete på ett liknande sätt som din företrädare eller är förändringar att vänta?

– Min ambition är att fortsätta det fantastiska påverkansarbete som Alfons har genomfört i Sverige och internationellt för att värna upphovsrätten. Jag har också stora ambitioner att utveckla nätverkande, utbildning och inspiration inom vårt medlemskollektiv. Här vet jag att Skap har en unik möjlighet att göra oss alla till bättre musikskapare inom många områden.

Vad ser du som den viktigaste frågan för Skap den närmaste tiden?

– Jag har ju arbetat mycket med licensiering och trots att vi kan peka på en hel del förbättringar genom åren så finns det oerhört mycket att kämpa för när det gäller hur intäkterna fördelas från streaming. Vi måste helt enkelt hitta en rättvisare modell här. Att synliggöra många olika genrer och musikskapare med olika bakgrund tycker jag också är viktigt. Det är oerhört inspirerande att möta musik som är utanför ens egen comfort zone och det är genom korsbefruktning som nya spännande uttryck skapas. Martin Jonsson Tibblin och jag tog till exempel initiativet till projektet När Stjärnor Kolliderar där 12 Skap och FST:s medlemmar skapade verk tillsammans och visade hur fantastiskt mångfalt kan låta.

– Givetvis så är det oerhört viktigt att möta de konstanta teknikutmaningarna, som AI, och själva ta initiativet att utnyttja ny teknik för musikskaparnas bästa. Skapinitiativet Fair Music är ett bra exempel på detta.

Du är ju även kompositör och producent, har du ny musik på gång framöver?

– På senaste tiden har jag arbetat med att remixa musik från Army Of Lovers nya album som släpptes i höstas, göra orkestreringar till ett death metal band och att skriva låtar till en ung mycket spännande artist som förhoppningsvis kommer att debutera snart.

Christel Valsinger