21 mars 2024

Fortsatt tillväxt i Sverige

Ifpi Sverige har presenterat 2023 års intäkter för den inspelade musiken. Siffrorna visar bl a att streamingen fortsätter att växa i Sverige, och att även CD-försäljningen gick upp under det förra året.

Intäkterna till de svenska musikbolagen och masterägarna gick upp med 5 procent under år 2023 jämfört med året innan, rapporterar Ifpi Sverige. Totalt landade intäkterna på 2,18 miljarder kronor.

93 procent av intäkterna kom från streamingen, varav den prenumerationsbaserade står för den allra största delen. Totalt genererade den 1,8 miljarder kronor i intäkter, medan streaming totalt sett stod för strax över 2 miljarder kronor.

Ludvig Werner, vd för Ifpi Sverige, kommenterar statistiken:

– Åter visar den svenska musikmarknaden att den kan fortsätta växa trots tidigare analyser om Sverige som en mättad marknad. En viss del av tillväxten kan förklaras av den prishöjningen som gjordes under hösten men större delen förklaras av fler användare.

Försäljningen av vinylskivor stod för 4 procent av de totala intäkterna, och genererade 70 miljoner kronor under året. Även försäljningen av CD-skivor gick upp, med 2 procent, och stod för 44,7 miljoner kronor i intäkter.

All statistik finns på Ifpi Sveriges hemsida:

www.ifpi.se/statistik/ifpi-sverige-musikforsaljning/ifpi-sverige-musikforsaljning-2023/

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se