27 februari 2024

4 Snabba: Patrik Lindgren, 30-årsfirande Lira

Tidningen Lira är del av en rar skara svenska musiktidningar i printformat. Vårnumret inleder att Lira fyller 30 år. Vi har pratat med chefredaktör Patrik Lindgren.

Vad händer under året?

– Lira firar trettio år och vi planerar att fira det på olika sätt framemot hösten – Liras allra första nummer kom ut i september 1994. I fredags lanserade vi årets vårnummer, det första på vårt nya tryckeri och med nytt, fint papper.

Ni håller ut som print – vad är hemligheten?

– Det finns två aspekter av den saken: den ena är att vi verkligen tror på pappersformatets mervärde, också i framtiden – att det finns en poäng med den fysiska produkten, i handen under läsningen, i butikshyllan, på soffbordet hemma. Den andra är faktiskt rent ekonomisk – det är fortfarande papperstidningen som drar in pengarna, att få läsare att betala för digitalt material är svårt, och annonsörerna vill helst synas på papper.

Minns du din första insats för Lira?

– Jag hade som frilansskribent gjort en intervju med bandet Gotan Project och undrade om Lira ville ha en artikel – det ville de och undrade i nästa andetag om inte jag även kunde hoppa in som redaktör för recensionssidorna … Sen blev det bara mer och mer Lira för min del.

Vad läser du själv för tidningar? 
– Förutom lite sporadisk koll på diverse nätpublikationer håller jag koll på konkurrenter/kollegor som OJ/Jazz, Visor, Spelmannen, norska Folkemusikk, danska Jazz Special, Jefferson, brittiska Jazzwise och Songlines och kanske några till. Men läser också gärna andra tidningar som Filter, Karavan, Språk, Vi

Lars Nylin