16 februari 2024

Så exploderade ”Happy Nation”

Uttrycket “TikTok-framgång” får ett nytt svenskt ansikte när Ace of Base-singeln Happy Nation från 1993 exploderat via tjänsten. Låten är bandets just nu mest streamade på Spotify och andra plattformar.

Det var kring lucia som något plötsligt hände med Happy Nation. Den hade puttrat på genom streamingåren utan att vara något av de hetaste spåren med Ace of Base. Men nu exploderade den över en natt eller två.

– Vi har aldrig sett något liknande. I synnerhet inte med en 30 år gammal låt. Streamingen gick på kort tid från 11-14 000 per dag till 250 000-290 000 dagliga streams, säger Lars Tengroth på bandets skivbolag Playground Music.

Som i så många andra fall av streamingexplosioner kring katalogtitlar handlade det om TikTok, och snart även YouTube.

Tengroth:

– Låten spreds på TikTok i klipp där man ser kravallpolis- eller militärstyrkor i färd med att bryta sig in nånstans. Oklart var, oklart varför. Den används också som illustration till jättemånga virala klipp om korruption. Låten verkar ha blivit ett ironiskt soundtrack till klipp där auktoritära och korrupta krafter syns. Låten streamar mest i Turkiet, Tyskland, Polen, Ukraina och USA.

Två månader efter det överraskande lyftet streamar nu låten mer än en halv miljon gånger dagligen. Den ligger topp 200 i 14 länder och den har gått om All That She Wants och The Sign som bandets mest streamade låt.

– Det är helt galet. En helt ny generation har upptäckt den. Lyssnarna är 16-25 år medan katalogen ligger kring 45-55, fortsätter Lars Tengroth.

Ulf Ekberg i Ace of Base är lika omtumlad:

– Det är fantastiskt att se hur Happy Nation har blivit en enormt vital global företeelse på TikTok. Det är verkligen otroligt! Texten är så passande eftersom den handlar om att vi alla delar denna planet och behöver värna om rättvisa, fred och klimatet.

Happy Nation släpptes i Sverige första gången 10 mars 1993 och nådde som bäst plats 4 på Sverigetopplistan.

Lars Nylin