8 december 2023

TikTok summerar 2023 i Sverige

TikTok summerar vilken musik som har varit mest populär i Sverige under 2023, och konstaterar att Tattoo med Loreen var den mest spelade låten, medan Dad Harmony varit den största artisten under året. 

Den mest spelade låten på TikTok i Sverige under år 2023 var Tattoo med Loreen. Även internationellt har låten haft stort genomslag, med totalt enorma 2,6 miljarder visningar och 365 000 videos som har skapats med låten.

Loreen kommentarar förstaplatsen för Tattoo på TikTok:

– Det är helt magiskt att Tattoo gjort en sådan succé på TikTok. Att se hur många kreatörer som har gjort egna takes på låten är otroligt inspirerande för mig. Hela målet med kreativitet är att kunna sprida och inspirera andras kreativitet. Det är nyckeln till self-healing och self-love. Jag är så tacksam.

I övrigt kan man se att hiphop är en mycket stark genre på plattformen, samtidigt som äldre hits återkommer, även i år trendar ABBA, med låten Voulez-Vous.

Mest spelade låtar på TikTok i Sverige under 2023:

Tattoo med Loreen: Största låten inom Eurovision hittills med 365 000 videor
skapade och 2,6 miljarder visningar.

Pollen med Papi Santana & Bell: Definierade sommaren på TikTok i Sverige med ’Pollen’-trenden med 50 672 skapade videor.

När solen går ner med Aki: Den elva år gamla hiphoplåten fick sig ett uppsving igen med 46 280 skapade videor.

Rid mig som en dalahäst med Rasmus Gozzi & Fröken Snusk: En favorit inom EPA-communityt med 37 587 skapade videor.

Voulez-Vous med ABBA: 26 600 skapade videor och närmare 37,4 miljoner visningar.

Cateleya med Jireel: Jireels genombrottslåt Cataleya från 2016 fick en snabbare
remix som återupplivade den låten med 22 870 skapade videor.

17 med Adaam: Hans version av Veronica Maggios 17 år som tar tillbaka lyssnaren till tonårstiden i Märsta innan han hade slagit igenom på hiphop-scenen, med 21 709 skapade videor.

De tio mest populära artisterna och musikgrupperna på TikTok, som har drivit mest engagemang på plattformen, är en mix av både nya och gamla stjärnor. I toppen finns a capella-gruppen Dad Harmony som slog igenom på TikTok under 2022, och just nu är aktuella med sin första Sverige-turné.

De artister som genererat mest engagemang på TikTok i Sverige under 2023:

1. Dad Harmony
2. Loreen
3. Lia Larsson
4. Zara Larsson
5. Arc North
6. Omar Rudberg
7. Klara Hammarström
8. ABBA
9. Svea
10. Theoz

Dad Harmony kommenterar att de nu är den populäraste artisten på TikTok i Sverige:

– Utan TikTok hade vi inte stått här idag. Det är så häftigt vilken genomslagskraft som plattformen har, och hur den hjälpt oss att nå ut med det vi älskar mest (utöver våra familjer). Vi lever vår dröm och får tack vare framgångarna komma ut och möta alla som lyssnat på oss sedan vi började publicera content på TikTok. Vi är så tacksamma.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se