6 december 2023

Anotherblock släpper exklusiv inspelning av Michael Jackson

Svenska Anotherblock, tillsammans med Recordpool, släpper den 7 december en exklusiv inspelning från den första gången Michael Jacksons röst spelades in i studio, när han var 8 år gammal. 

Den 13 juli 1967 besökte åttaårige Michael Jackson och hans bröder One-Derful Records i Chicago för deras allra första studiosession. Det var första gången som Michael Jackson sjöng i en studiomikrofon och tillfället när hans röst för första gången spelades in på band.

Inspelningen utgör även det första beviset på The Jackson 5:s utveckling på skivbolaget One-Derful innan deras tid med Steeltown Records. För första gången släpps nu den allra första inspelningen av Big Boy (One-Derful Version) digitalt, via svenska Anotherblock.

Det är det amerikanska musikbolaget Recordpool som äger originalinspelningen, och Big Boy (One-Derful Version) kommer i anotherblocks version säljas som NFT-s i olika versioner.  Det finns även en begränsad upplaga med extra låtar för att fans ska kunna fördjupa sig i The Jackson 5:s tidiga dagar.

Katherine Jackson, mamma till Michael Jackson, säger att en del av intäkterna kommer gå till välgörenhet:

– Detta var deras allra första steg inom musiken och jag kunde inte tro att Michaels röst, tillsammans med hans bröders, skulle fortsätta eka i årtionden. Tack vare anotherblock hittar denna första inspelning och familjens musikaliska arv en ny plats i den digitala eran. Det är ett bevis på att Jacksons historia, precis som vår musik, förblir tidlös. Och det bästa är att en del av intäkterna går till en lokal stiftelse för att hjälpa familjer i Gary, Indiana.

Upptäckten av inspelningen gjordes år 2009 av Chicago Reader-journalisten Jake Austen. I sin research för en artikel om The Jackson 5s första singel hittade han ett annat spår som ingen visste existerade. En senare ominspelad version av Big Boy släpptes som The Jackson 5:s första singel av Steeltown Records i januari 1968, men det här är den allra första.

Inspelningen står i kontrast till den polerade musik som The Jackson 5 senare skulle skapa för Motown. I originalet finns en åttaårig Michael några månader innan han skulle komma att lämna sitt liv som ett vanligt barn i Indiana och bli en superstjärna.

Michel D Traore, medgrundare och VD för Anotherblock, kommenterar släppet:

– Vi är oerhört stolta och glada över att nu kunna dela denna betydelsefulla del av musikhistorien med resten av världen. Släppet av Big Boy (One-Derful Version) markerar inte bara ett ikoniskt musikaliskt ögonblick utan lyfter även fram den enorma potential som dagens teknik har att förlänga livet och värdet på musik.

Mer information: https://anotherblock.io/the-jackson-5-big-boy

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se