8 oktober 2023

100 gitarrer till biblioteken när Stim firar 100 år

I fredags firade Stim 100 år. Det följer man upp med fler stipendier än vanligt och med att donera 100 gitarrer till folkbibliotek runt om i Sverige. 

Målet med de 100 gitarrerna till folkbibliotek runt om i landet är att man oavsett ekonomiska förutsättningar ska kunna ta hem och prova på ett musikinstrument, som en ingång till ett liv fyllt av musik. Stim kommer under hösten att öppna för bibliotek att ansöka om att delta i satsningen.

”En investering i ett fortsatt svenskt musikliv och nästa generations musikskapare inför de kommande 100 åren” summerar organisationen sin gåva.

Tillsammans med FST, Skap och Musikförläggarna delar Stim varje år ut nära 7 miljoner kronor i priser och stipendier, och för att fira jubiléet ytterligare delar Stim ut i höst extra många stipendier. De tilldelas enskilda låtskrivare, textförfattare och tonsättare som håller hög konstnärlig kvalitet oavsett genre, för att stärka svenskt musikliv.

– Vårt uppdrag är att bidra till en mångfald av musikaliska uttryck och återväxt av nya musikskapare. Vi har 100 års erfarenhet att stödja musikskapare genom deras karriärer med insatser som till exempel stipendier, utbildningar och riktade stöd, och det kommer vi att göra i 100 år till, säger Carina Brorman, ordförande för Stim i ett pressmeddelande.

Lars Nylin