25 september 2023

Miljonregn från världen till svenska låtskrivare

Stim betalade i förra veckan ut över en kvarts miljard kronor som samlats in från utlandet.

En stor del av pengarna som betalas ut kommer från USA, Tyskland, Storbritannien och våra grannländer (även om Norge kommer först på plats 10 på listan nederst). Utöver utlandspengarna betalar Stim även ut mer än 100 miljoner kronor för musik som spelats i Sverige – för livespelningar, videotjänster och radiospelningar.

Det som brukar kallas det svenska musikexportundret lever i högsta välmåga – ifjol betalade Stim ut 1,2 miljarder kronor insamlade från utlandet, en ny rekordsiffra. Sverige är ett av bara tre länder i världen som är nettoexportörer av musik – det vill säga att Stim samlar in mer royalties från utlandet än vad Stim betalar ut till låtskrivare utomlands.

”Svenska låtskrivare har en unik förmåga att nå en stor global publik med sin musik. Trots att vi är ett litet land, så fortsätter vi att producera världshit efter världshit, år efter år – vi har verkligen etablerat oss i den absoluta världstoppen. Jag är glad att Stim nu kan betala ut sådana här summor till musikskaparna– det är de verkligen värda.” säger Casper Bjørner, vd för Stim.

Topp 10 länder där svensk musik spelas:

1.USA

2.Tyskland

3.Storbritannien

4.Danmark

5.Finland

6.Japan

7.Kanada

8.Australien

9.Frankrike

10.Norge

Lars Nylin