22 september 2023

4 SNABBA: Kerstin Fagervall på MTAB Live

MTAB Live står bakom logistiken för många stora svenska artisters turnéer, som t ex Zara larsson, Håkan Hellström och Victor Leksell. Nu lanserar de en repetitionsstudio på 650 kvadratmeter i Södertälje. MI ställde fyra snabba till Kerstin Fagervall.

Bakom kulisserna på alla stora konserter och turnéer finns mängder av människor och teknik som gör upplevelserna möjliga. Även om konsertbesökare kanske inte alltid tänker på det, krävs en enorm logistik och planering för att t ex kunna genomföra en större turné.

MTAB Live är ett av företagen som tillhandahåller sådana logistiktjänster, och nu har de lanserat en stor repetitionsstudio i Södertälje, som artister och produktionsteam kan använda inför t ex turnéer. Kerstin Fagervall är Studio Manager, och vi ställde fyra snabba till henne.

Berätta mer, vem är Kerstin Fagervall?

– Jag har alltid dragits till arbetsplatser där jag känner engagemang. Tidigare har jag haft förmånen ett flertal gånger att vara med från start och med det den entreprenörsanda som uppstår kollegialt. Några exempel på det är Avicci Arena (tidigare Globen), Sportkanalen, och på Subtopia där jag fick etablera Hangaren och Studio 3 för musik, TV- och filmbranschen m fl. Nu har jag nöjet att än en gång få vara med från början med uppstart av en studio och även träffa mina gamla men även nya kunder. Att den är sprillans ny och med lager och transport som komplement känns extra spännande.

Vad gör MTAB Live?

– MTAB Live är en branschledande leverantör av specialiserade logistiktjänster för musikindustrin. Sedan starten för drygt 10 år sen har företaget utvecklat och förädlat de tjänster som utförs och täcker idag allt från 12 000 m2 lager i Stockholm och Göteborg, en stor studio samt alla transporttjänster inom branschen från bud till fjärr- och overseas-transporter samt självklart turnétransporter.

– MTAB-gruppens devis att hantera de föremål som anförtros oss med minsta möjliga påverkan på såväl föremål som miljö, präglar MTAB Tour Logistics, och stora investeringar görs i såväl ny teknik såsom el-lastbilar och klimatneutrala lager men också i hanteringsutrustning på lager och specialbyggda fordon för rationell hantering. Idag sysselsätter företaget ca 30 personer på helårsbasis och har ca 60 fordon i flottan. Kundbasen spänner från de minsta teaterkompanier till multinationella teknikföretag och stora artister som Winnerbäck, Zara Larsson, Håkan Hellström, Victor Leksell med många fler.

Vad kommer den nya studion användas till?

– Så som studion är konstruerad med sin yta på 650m2 och en takhöjd på 13 m, tänker vi främst att studion lämpar sig för produktionsrepetitioner inför turnéer och arenakonserter. Men givetvis välkomnar vi även musik och scenrepetitioner, Tv och filmproduktioner.

Vilka förhoppningar och mål har ni för den här satsningen framöver?

– Vårt mål är att etablera en södra kulturhub i Stockholm, och övertyga fler om det logiska i att gå från lager till studio till turné utan den omfattande logistik som normalt krävs. Med fler företag i branschen som också etablerar sig inom företagets väggar, kan studion i princip leva i ett eget ekosystem, där såväl ljud som ljus och riggning finns hos företag i samma hus som studion, vilket skapar en väldigt stor flexibilitet.

Mer information om studion finns på: https://www.mtablive.se/studio 

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se