14 september 2023

Här är juryn för Musikförläggarnas Pris 2023

I måndags sammanträdde popjuryn för Musikförläggarnas Pris för att utse nominerade och vinnare till 2023 års gala. Tre nya namn har tillkommit i den namnkunniga juryn: artisten och låtskrivaren Caroline ”Grant” Cederlöf samt producentbröderna Masse och Salla Salazar.

Musikförläggarnas Pris syftar till att hylla svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare och i år firar galan 20-årsjubileum.

Vinnarna och de nominerade i kategorierna Årets kompositör, Årets textförfattare, Årets internationella framgång, Årets genombrott och Årets låt utses av en oberoende popjury med journalisten och producenten Christel Valsinger som ordförande. Bland jurymedlemmarna finns musikskapare som Pär Wiksten och Selen Özan, samt musikjournalister som Malkolm Landreus och Ayan Jamal. Nya tillskott för i år är artisten och låtskrivaren Caroline ”Grant” Cederlöf samt producentbröderna Masse och Salla Salazar.

– Det är stort att sitta i juryn för Sveriges viktigaste musikpris för låtskrivare och kompositörer, särskilt under ett jubileumsår. Det är också en ära att representera hiphopen i juryarbetet. En omdiskuterad genre med stor betydelse för svenskt kulturliv, säger Salla Salazar, producent och artist i hiphopgruppen The Latin Kings.

I kategorierna Årets konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik och Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera utses de nominerade och vinnarna av en oberoende konstmusikjury, vars arbete leds av dirigenten Andreas Lönnqvist tillsammans med dirigenten och operasångerskan Marie Rosenmir.

Galan arrangeras i Stockholm den 10 november och då avslöjas alla pristagare, förutom mottagare av hederspriset och stipendiet, som meddelas i förväg.

– Det är fantastiskt att något som föddes som ett firande av en branschorganisations 75-årsjubileum har växt till att på 20 år bli en av de mest ansedda musikutmärkelserna en upphovsperson kan få i Sverige. Jag ser verkligen fram emot att fira denna milstolpe med mina branschkollegor i höst, säger Marit Woody-Lambin, operativ chef på Musikförläggarna.

Här är hela juryn till Musikförläggarnas Pris 2023:

Medverkande i popjuryn:
Christel Valsinger (ordförande)
Lars Nylin
Magnus Broni
Ayan Jamal
Malkolm Landreus
Selen Özan
Masse Salazar
Salla Salazar
Caroline Cederlöf
Pär Wiksten

Medverkande i konstmusikjuryn:
Andreas Lönnkvist (ordförande)
Marie Rosenmir (ordförande)
Fredrik Andersson
Marika Dahlbäck
Arna Einarsdottir
Kjell Englund
Annalena Persson
Gregor Zubicky

Foto: Camilla Svensk