12 september 2023

Maxim återuppstår som kulturscen 2024

Efter många rykten om helt annan verksamhet där återuppstår Maxim vid Karlaplan i Stockholm som kulturscen nästa år.

Fastighetsägaren Green Group har skrivit kontrakt med en ny ägarkonstellation som planerar att fylla den anrika platsen med levande kultur så snart lokalerna har genomgått en omfattande renovering. Verksamheten planerar att öppna hösten 2024.

Efter nedläggningshot och spekulationer om förändrad inriktning är det nu klart att anrika Maxim på Östermalm i Stockholm snart kommer bli en plats för levande kultur igen. En samling erfarna aktörer inom scenkonst, musik, bio, restaurang och hållbarhet är involverade i nystarten och utvecklingen av Maxim. VD för Maxim blir Ellen Tejle, tidigare chef på Bio Rio och delägare av restaurangen Barbro i Stockholm.

– Vi gläds över att kunna rädda Maxim som kulturscen och ser fram emot att ge Stockholm och Östermalm en nyskapande flexibel scen för konst, film, konsert, dans, teater och samtal som präglas av hög kvalitet och kulturell innovationsanda. I lokalen byggs också en modern restaurang, säger Ellen Tejle i ett pressmeddelande.

Maxim har varit renodlad livescen få gånger under sin existens. Men i lokalerna fanns från 1946 Karlaplansstudion där Sveriges Radios gjorde inspelningar av livemusik och talkshows. Bland annat gästades studion av The Beatles i en berömd session. Innan teatern stängde förra året hade bl a The Mamas och Shirley Clamp haft shower där.

Lars Nylin