12 september 2023

4 Snabba: Elin Fagerlund Grunditz, popkonsulent, BD Pop

BD Pop i Norrbotten har precis avslutat musikskaparprojektet Equalizer Music Network. I fredags släpptes två av låtarna som kommit till under projektperioden, If You med Zamira och Pappersbitar med Sunny. Vi bad Elin Fagerlund Grundiz på BD Pop berätta mer.

Vad har syftet varit med projektet?

– Syftet har varit att stärka kvinnliga och icke-binära låtskrivare och producenter från Norrbotten med kunskap, nätverk och inspiration. Detta för en mer jämställd musikbranschen.

Hur har ni arbetat?

– Vi tog in sex deltagare (två låtskrivare, två producenter och två artister) som under åtta månader har fått coachning och föreläsningar i allt från låtskrivande till produktion och profilering.

– Under projektet har vi träffats både online och fysiskt i Luleå och Piteå och deltagarna har under camps skrivit och producerat musik tillsammans. Förutom kontakt med oss, projektledare och gästföreläsare har alla haft en mentor från musikbranschen som stöttat och coachat de i sina roller som låtskrivare, producent och artist. Avslutningsvis gavs två av låtarna som skapats under projektet ut. Zamiras ”If You” – är skriven och producerad av Zamira Hagadal, Elin Tirén Vilhelmsson och Lova Lindgren. Sunnys ”Pappersbitar” är skriven och producerad med Karolina Walker och Lova Lindgren.

Två av låtarna från projektet har precis släppts. Båda är mixade av Isabel Gracefield (Radiohead, PJ Harvey, Dua Lipa) och mastrade av Jett Galindo (Colbie Caillat, La La Land). Hur kom det samarbetet till?

– Vi ville behålla kedjan av kvinnlig/icke-binära och hade dessa två namn högst på önskelistan. Som tur är så var de tillgängliga och var peppade på att ta på sig mix och mastring. Vi har inte tidigare jobbat med varken Isabel eller Jett men kommer definitivt att göra det fler gånger i framtiden.

Kommer BD Pop att jobba med fler jämställdhetsprojekt eller liknande framöver?

– Vi försöker alltid hitta sätt att jobba mer jämställt och att göra olika insatser för att branschen ska bli mer öppen för alla. Vi har i alla år stöttat Popkollo Norrbotten och är även med och driver ett Nätverk för kvinnliga och icke-binära musikskapare här uppe i norr. I skrivande stund sitter vi och ska lämna in slutredovisningen för Equalizer Music Network och har planer på att följa upp med ett större projekt framöver med fler deltagare.

Christel Valsinger