21 augusti 2023

”Wake Me Up” passerar 2 miljarder streams på Spotify

Som första svenska artist har Avicii passerat två miljarder streams på Spotify. Nyheten rapporterades av Daniel Ek, vd för Spotify, på X (tidigare Twitter) under söndagen.

Låten Wake Me Up, som släpptes i juni 2013, nådde 2 miljardersstrecket på söndagen den 20 augusti, drygt tio år efter sin release.

Hittills har endast 41 låtar på Spotify streamat mer än två miljarder gånger och Avicii är den första svenska artisten att passera gränsen.

 

Wake Me Up, som kombinerar housemusik med traditionella bluegrass-element, väckte starka och blandade reaktioner när den premiärspelades på Ultra Music Festival i Miami 201 . Den blev dock snart en global succé och tio år senare är den fortfarande Aviciis största hit. Idag streamas den  över en miljon gånger om dagen på Spotify.

Nyligen fick den en diamantcertifiering från Recording Industry Association of America (RIAA), för 10 miljoner sålda enheter – vilket gör den till den högst certifierade låten inom dans/electronica i RIAA:s historia.

Christel Valsinger

Fotnot: Avicii är den första svenska artist att nå två miljarder streams på Spotify, men svenska låtskrivare finns sedan tidigare på listan. Mest streamade någonsin är Blinding Lights med The Weeknd, skriven och producerad av Max Martin och Oscar Holter, som har drygt 3,7 miljarder streams. – och är en av endast två låtar som hittills passerat 3 miljarder.  Även svenska producenterna Mattman & Robin finns på listan, med Imagine Dragons Believer, som har drygt 2,6 miljarder streams.