14 augusti 2023

Spotify och Way Out West

Även i år satsade Spotify med stor närvaro på Way Out West i Göteborg. Under fredagen uppmärksammades att hiphopen fyller 50 år med en hyllningskonsert på scenen Azalea.

Höjden by Spotify kallas konceptet som Luger och Spotify introducerade när Way Out West startade upp igen efter pandemin förra året. Under årets festival ville man levandegöra tre spellistor, pov, Oyster och 100, som låg till grund för konserterna och aktiviteterna under de tre dagarna.

Lineupen på Höjden utgjordes av både svenska och internationella akter, som venbee, Lola Young, DOMi & JD BECK, Los Bitchos, Tamino, Averagekidluke, salute, The Last Dinner Party, TV Girl, Boko Yout, Olivia Lobato, Overmono, Sam Gellaitry och STOR.

Under fredagseftermiddagen uppmärksammades också att hiphopen fyller 50 år i år, med en hyllningskonsert på Azalea, Spotify 100 Live, med ett koppel artister: Jelassi, Mohelá och Dizzy tillsammans med AKI + Mack Beats, STOR, Ison & Fille, Grillat & Grändy, Rawda, X.O och Jaqe.

Iman Hazheer, musikredaktör på Spotify:

– Den lokala hiphopen är en av de mest populära, stilbildande och samhällsgestaltande genrerna på plattformen just nu, oavsett vilket land du befinner dig i. Förr sneglade varje land på födelselandet USA för inspiration att efterlikna, medan numera har varje lokal scen sina egna superstjärnor, ljudbilder och uttryck.

– Spelningen bjöd på en mix av dessa nya stjärnor som representerar den kontemporära svenska hiphopen idag, och samtidigt passade vi på att visa vördnad för pionjärerna som gjort betydande avtryck för att fira genren på 50-årsdagen. En homage till svensk hiphop.

Hyllningskonserten går att se i efterhand på TV4 Play:

https://www.tv4play.se/video/f1607ba80241dcef4582/spotify-100-live

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se