6 augusti 2023

KB i Malmö på sista versen

Efter ett av rykten är det nu klart. KB i Malmö, en av landets äldsta musikklubbar, lämnar Bergsgatan i Malmö. 

Det var förra året som det blev officiellt att KB:s ägaren Totte Lundgren sålt fastigheten som klubben funnits i sedan 30 år. Men det har dröjt till nu innan finalen annonserat. Det blir avskedsspelningar från 29 augusti för final 16 september med Dan Hylander, som framträdde när första upplagan av KB invigdes 1982.

De första klara namnen är The Hellacopters, Nationalteaterns Rockorkester, Hardcore Superstar, Joddla Med Siv och nämnde Dan Hylander.

Ägaren Totte Lundgren säger:

-En lång och givande resa går nu mot sitt naturliga slut. Att ha kunnat omges av så många fina medarbetare, besökare och artister under åren är jag tacksam för. Lika kul som det varit att få till mäktiga bokningar som Screamin’ Jay Hawkins, Patti Smith och Slayer på vårt lilla venue, har det också varit fantastiskt att kunna vara med och följa utvecklingen av artister som The Ark, The Cardigans och First Aid Kit. Denna resa ser vi fram emot att fortsätta med i framtiden. Även om lokalen inte finns, så hoppas jag att andan och passionen som kännetecknar KB lever vidare i vår verksamhet som renodlad konsertarrangör. 1982 invigdes KB på Erikslust av Dan Hylander, och det känns rätt att avsluta det sista kapitlet med honom som sista artisten på scen på Bergsgatan.

KB började sin resa som rockklubb i en lokal på Erikslust i Malmö 1982. 1993 gick flyttlasset till Bergsgatan 18 där klubben har funnits under 30 år. Den 30 juli 1993 invigdes den ännu ej färdigbyggda scenen av Southside Johnny & The Asbury Jukes.

Det är ännu oklart om det kommer ett nytt KB. Men Totte Lundgrems bolag Kulturbolaget kommer att fortsätta vår verksamhet som en av Syd- och Västsveriges största konsertarrangörer. Resten av höstens redan inbokade KB-konserter byter lokal. Ian Paice feat. Purpendicular den 24 september flyttas till Babel och Danko Jones den 25 november flyttas till Slagthuset.

De första klara namnen:

29/8 – The Hellacopters

1/9 – Nationalteaterns Rockorkester

8/9 – Hardcore Superstar

9/9 – Joddla med Siv

16/9 – Dan Hylander

Lars Nylin