31 juli 2023

Polar Music och Universal Music Publishing stämmer Katrin Zytomierska

I höstas använde Katrin Zytomierskas bolag Clean Eating olovligen ABBA:s låt  ”The Winner Takes It All” i ett reklaminlägg. Nu stämmer Polar Music och Universal Music Publishing henne och företaget på 200 000 kronor.

Reklaminlägget lades upp på influenserns Instagramkonto den 16 augusti förra året. Polar Music och Universal Music Publishing som äger rättigheterna till musiken krävde att videon skulle tas ner och att företaget skulle betala 50 000 kronor i ersättning för otillåtet utnyttjande, skriver Aftonbladet.

Inlägget togs ner, men kravet på ersättning bestreds. Efter att Zytomierska senare bestridit ytterligare ett betalningskrav har rättighetshavarna nu lämnat in en stämningsansökan till Patent och Marknadsdomstolen för brott mot upphovsrättslagstiftningen, nu med krav på 200 000 kronor i ersättning.

Katrin Zytomierska advokat säger till Aftonbladet att beloppet är ”alldeles för högt” men att det inte betyder att hon inte kommer att betala för sig. Han kallar också Instagrams regler för musikanvändning för otydliga.

Christel Valsinger