3 juli 2023

4 Snabba: David Mortimer-Hawkins, Sony, om ”Josefin” som norsk trippelhit

Två år efter att den släpptes i Sverige toppar Albin Lee Meldaus Josefin denna vecka norska topplistor i ett antal versioner. MI har kollat med A&R manager David Mortimer-Hawkins på Sony vad som hänt.

Den här veckan har Josefin av Albin Lee Meldau och Peter Kvint platserna två och nio på norska VG-listan med en cover av Delara högst placerad. På norska Spotify-listan är det ännu mer Josefin-tätt. Där toppar en AI-cover av Oskar Westerlin med Delara på plats tre och det svenska originalet från 2021 som nummer tio. Vi har kollat med David Mortimer-Hawkins på Sony Music vad som hänt.

Vad är det som händer i Norge?

– Efter att Albins två år gamla hit fått ny luft under vingarna tack vare en våg av nya TikTok-klipp i Sverige spred sig trenden till Norge, där många ville göra egna klipp till den uppsnabbade versionen. Det som var intressant var att trenden sedan spred sig till originalversionen som började klättra på streaminglistorna. Det i sin tur fick flera artister att göra egna covers på originalet som också gått bra. I helgen hände det helt galna att Josefin nu ligger topp tio i Norge på tre platser i tre olika versioner. 1:a med Oskar Westerlin, 3:a med Delara och 10:a med Albin själv.

Har du hört om något liknande tidigare?

– Nej, aldrig. Dels att ha tre olika versioner av olika artister på samma låt, dels att två covers på samma låt går så bra och del att det inte är i artistens hemland. Jag pratade med Anders Korpi, Albins förläggare på Universal Music Publishing om det, och han hade heller aldrig varit med om något liknande.

Minns du vad ni siade om för möjliga framgångar när den släpptes?

– När Albin och Peter Kvint kom med de första låtarna till det som skulle bli EP:n Epistlar tyckte vi att det fanns flera starka låtar. Jag gillade absolut Josefin, men såg nog inte att det skulle bli en sådan jättehit som det kom att bli. Albin själv och hans manager Paul Sonkamble skrek högt om den väldigt tidigt och den kändes sedan självklar som singel från den EP:n.

Vad händer härnäst med Albin på releasefronten?

– Vi har börjat arbeta med hans kommande album på engelska, som är helt fantastiskt starkt. Det är nog en av de bästa album jag någonsin haft äran att jobba med, och Albin har samarbetat med bl.a Eg White, Jonathan Quarmby och Nic Lobell. Förstasingeln Forget About Us gick topp 40 på holländsk radio och nya singeln When You’re Here har öppnat starkt i flera länder inklusive Nederländerna och Italien, och adderats på Radio 2 i UK. Under tiden vägrar ju Albins svenska låtar att ge sig, och utöver Josefin som nu är 5 x platina här hemma, ligger fortfarande Mamma topp 30 på radiolistorna tillsammans med Farväl.

Lars Nylin