22 maj 2023

Gamla svenska låtar dominerar på TikTok

Äldre svenska hits som ”Cotton Eye Joe”, ”Caramelldansen” och ”Lovefool” hamnar högt på listan över de mest spelade låtarna på Tiktok. Det visar data från Stim, som i dagarna betalar ut pengar till anslutna upphovspersoner och förlag för musik som spelats på streaingplattformar. 

De mest populära svenska låtarna på Tiktok är inte samma som på Spotify, Youtube eller i radio. Svenska låtar på Tiktoks topplista är i snitt hela 15 år gamla – och var tredje låt på listan har minst 20 år på nacken, skriver Stim i ett pressmeddelande.

Cotton Eye Joe (1995) med Rednex, Caramelldansen (2001) med Caramell och Lovefool (1996) med The Cardigans är låtar som gärna används i dansvideos, memes och roliga klipp på Tiktok. Andra populära låtar  är Roxettes Listen to your heart (1988), Basshunters Boten Anna (2006) och Lykke Lis I follow rivers (2011). Ett antal svenskskrivna låtar med internationella artister finns också högt upp, såsom Britney Spears Baby One More Time (1998) och Katy Perrys I Kissed A Girl (2008).

Som tidigare rapporterats var den mest spelade låten på Tiktok i hela världen 2022 Yung Leans tio år gamla Ginseng Strip 2002.

– När vi kollar på vår data över utbetalningar från Tiktok ser vi hur gamla låtar kan explodera. När ledande kreatörer börjar använda en viss låt så blir den snabbt ett fenomen, och tar sig ofta vidare till Spotifys topplistor, säger Robert Gehring, Head of members på Stim.

– Tiktok breddar musiklyssningen på ett intressant sätt, vilket innebär att fler låtskrivare får pengar. Det är som att en äldre hitlåt är en helt egen valuta som smäller långt högre på Tiktok än vad en nysläppt låt gör. Vi ser dessutom att rätt otypiska hitlåtar som aldrig nått topplistorna blir väldigt populära flera år senare.

Christel Valsinger