25 april 2023

Första namnen i Så mycket bättre 2023

Årets uppsättning av TV:s långkörare Så mycket bättre börjar klarna. Eagle-Eye Cherry och Peg Parnevik blev första officiella namn. Sedan har tillkommit namnen Lasse Holm, Dogge Dogelito, Mapei och Sanne Salomonsen.

Så mycket bättre går mot sin säsong nummer 4 och deltagarna börjar klarna. Eagle-Eye Cherry, Peg Parnevik, Lasse Holm, Dogge Dogelito, Mapei och Sanne Salomonsen har hittills presenterats av TV4 alternativt av att deltagare försagt sig (Lasse Holm om Dogge Doggelito och Sanne Salomonsen).

Det finns en del att svara upp mot oavsett vilka det blir. Säsong nummer 13 nådde seriens hittills lägsta tittarsiffror på Tv4. I genomsnitt 876 000 såg säsongen, rejält mindre än vid exempelvis säsong tre som 2011 nådde mäktiga 1,8 miljoner – en av de bästa siffrorna alla kategorier den perioden – och så sent som 2019 sågs en ”All star-säsong” av 1,5 miljoner i snitt.

Genom åren har åtskilliga deltagare sett nystarter, genombrott, alternativt understrykande av sina statusar. Två många exempel är Magnus Uggla med 30 miljoner streams av Olle Ljungströms Jag och min far och Darins 32 miljoner av samme Ljungströms En apa som liknar dig. Båda var med 2012. Ett paradexempel på genombrott var när Petra Marklund (få fortfarande September) under premiärsäsongen gjorde Petters Mikrofonkåt, den är nu uppe i 50 miljoner streams på Spotify.

Förra året hade ingen solklar vinnare men Molly Hammar har tagit stora karriärkliv efter serien och hennes version av Norlie & KKV:s Ingen annan rör mig som du närmar sig 15 miljoner. Även Daniela Rathana hade uppenbar nytta av säsongen och har nu versionen av Nordmans Vandraren som mest streamade. I fallet Johnossi har gruppmedlemmen John Engelberts närvaro märkts på suget kring gruppens turné 2023.

I de numera obligatoriska presentationsrundora har Mapei sagt:

– Jag har velat vara med länge, men aldrig fått frågan, säger hon till Aftonbladet, och berättar sedan att hon frågade en person i produktionen om varför hon aldrig blivit tillfrågad. Svaret blev då enligt Mapei att produktionen frågat tidigt men att hennes dåvarande manager sagt nej, denne ansåg hennes vara ”för stor” för programmet.

Lasse Holm ar berättat att han först tackade nej men ändrade sig:

– Sen ville de ha ett möte, så jag åkte dit och då fick jag väldigt fina förutsättningar för att det skulle bli så som jag ville ha det. Jag fick mina villkor godkända och fick kontakt med proffsiga människor, då kände jag att ”det här klickar bra”.

Han svarar till Aftonbladet på frågan om vilka låtar av honom han tror de andra ska göra:

– Det är ju det stora överraskningsmomentet. Som Lasse Holm artist har jag två hits, men sen har jag ju över 700 låtar, så det är mycket möjligt att de kollar på allt jag har skrivit. De kanske hittar någon låt som jag har glömt, så det blir spännande.

Fler namn tillkommer.

Lars Nylin