12 april 2023

Bok om Eldkvarns avsked

I juli gör Eldkvarn i uppväxtstaden Norrköping vad som annonseras som gruppens sista spelningar någonsin. Redan nu kommer en bok av Håkan Lahger, som följer upp avskedet för Plura Jonsson & co.

”Vi är som snöflingor. Ingen snöflinga är den andra lik. Det finns inte ett enda framträdande med Eldkvarn där vi spelat precis som förra gången”. Så inleds säljtexten om boken Dö med stövlarna på, skildringen av bandet som en gång började under namnet Piska mig hårt hemma i Norrköping, författad av journalisten Håkan Lahger, som följt bandet nära sedan 70-talet.

Presentationen fortsätter:

”För snart åtta år sedan tystnade Eldkvarn. De skulle ta en paus. Vad hände egentligen den där hösten när allt tog slut? När det som inte bara varit ett yrke utan ett liv, ett sammanhang, en passion, var borta. Håkan Lahger har följt bandet sedan sjuttiotalet och fram till i dag. Det här är historien om Eldkvarn berättad av dem som var med. De som var beredda att dö med stövlarna på. En energisk bandmaskin med närmast telepatiskt samspel på scen. Och ett ständigt pågående familjegräl när musiken tystnat. Nu är den stora frågan: Har Eldkvarn packat ihop sina instrument för sista gången? Eller blir det som Tony Thorén sagt så många gånger: »Det är för sent att lägga av!«”

Boken innehåller förutom skildringen av vad som hänt, och kan komma att hända framöver, även en förteckning över alla konserter Eldkvarn genomfört. Lahger är journalist och författare. På åttiotalet drev han rocktidningen Schlager och har därefter skrivit ett antal böcker om bland andra Ulf Lundell, Bob Dylan, Thorsten Flinck och Christian Falk.

I samband med boksläppet finns på Story Hotel på Riddargatan 6 i Stockholm även en fotoutställning med Wenche Arnesens bilder av bandet tagna under åren, och nya bilder av Pär Wickholm.

Lars Nylin