27 mars 2023

Kristian Gidlunds liv blir teater

2013 gick Kristian Gidlund, ,edlem i gruppen Sugarplum Fairy, bort i cancer. Nu blir hans texter om sitt liv till teater.

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i Mando Diao.

– Samtidigt som Kristian Gidlund beskrev sin resa mot döden lyckades han så oerhört starkt fånga vikten av att leva. Att ge hans texter plats på scenen är en önskan om att låta dem fortsätta få gripa tag i vår samtid, säger initiativtagare Josefin Rosales, konstnärlig ledare för Parkteatern.

Gidlund var musiker, journalist, författare och trummis i bandet Sugarplum Fairy. Genom sin blogg I kroppen min kunde miljontals läsare följa hans sista år i livet, Kristian Gidlund berörde människor över hela Sverige med sina böcker och sitt sommarprat. I Jani Lohikaris dramatisering och med Johan Paus regi får hans texter nytt liv där Razmus Nyström gestaltar en man fångad i mellanrummet mellan liv och död.

– Publiken får möta en man fångad av sitt eget öde, han kommer inte från det oundvikliga – att hans tid snart är slut. Han brottas bokstavligen med existensens villkor och genom det når han närmre vad både livet och döden är. Sceniskt blir det en fysisk och emotionell resa genom Kristian Gidlunds texter laddad med sorg och levnadsglädje, säger regissör Johan Paus.

Musik till teaterföreställningen I kroppen min har Mats Björke gjort, tidigare medlem i bandet Mando Diao, som även var barndomsvän till Kristian Gidlund.

– Att få arbeta med dessa texter och måla runt orden med ljud, klanger och låtar har varit ett givande och fascinerande arbete. Jag har drivits framåt av lusten att utforska nått nytt men med en förankring i den rockbandsestetik som både jag och Kristian växte upp i, säger Mats Björke i ett pressmeddelande.

I kroppen min är en samproduktion mellan Parkteatern – Kulturhuset Stadsteatern och Riksteatern med urpremiär 7 juli på Parkteaterns scen i Galärparken i Stockholm. Efter sommaren åker pjäsen på Riksteaterturné i hela landet med premiär 12 september.

Lars Nylin