20 februari 2023

IN MEMORIAM KLAS BURLING (1941-2023)

När nyheten kom i helgen att Klas Burling lämnat oss var det som att det sattes en gigantisk punkt för ett centralt kapitel om populärmusik i Sverige.

Få betydde så mycket för att introducera pop i folkhemmet som Klas. Hans roll när exempelvis Beatles och Rolling Stones först kom hit var helt avgörande. När han var med och gjorde Beatles spelning för SR i oktober 1963 skrevs pophistoria som varar ännu 60 år senare.

Men redan innan det hade han gjort bestående insatser för att få ut först rock’n’roll och sedan pop i svensk radio. Redan som 20-årigt skivbutiksbiträde tjatade han sig till att få lägga musik i programmet Rock 61. Det följdes av Pop 62, Pop 63 och så vidare in genom decenniet när Sverige, medier och musikbransch öppnade dammluckorna för pop. Ofta med Burling själv som slussöppnare.

Men även senare var han mycket engagerad i ämnet populärmusik. Jag fick äran att jobba lite med honom när jag bokade artister till några SVT-program i början av 1990-talet. Han var då artistansvarig för SVT, men det hindrade honom inte att generöst tipsa en nykomling, jag var honom oändligt tacksam.

Senare blev det mest spridda mail och nyfikna snack när undertecknad fanns på skivbolag. Men dessa möten underströk alltid en fortsatt nyfikenhet. Att hans hustru Dana Dragomir också var ett bekant namn i branschen underströk på något vis att Klas var evigt närvarande.

För oss mogna är han en självklarhet, ett begrepp, en ikon. Hans roll kommer alltid att finnas kvar i skrivningen över hur populärmusik gick från något bråkigt främmande till något alla kloka människor respekterar.

Klas Burling blev 82 år.

Lars Nylin

Foto lånat från Facebook