10 januari 2023

Stor Bowieutställning till Stockholm

Den 27 januari öppnar utställningen Bowie by Sukita – From London to Japan på Kulturhuset i Stockholm. Den japanska fotografen Masayoshi Sukita ligger bakom många av de mest ikoniska bilderna av David Bowie inklusive omslaget till ”Heroes”. Nu visas hans verk i Sverige för första gången i en omfattande utställning med fler än 100 fotografier från början av 70-talet.

David Bowie inspirerar hela tiden nya generationer med sin musik och konst. Oförutsägbar­heten, stilmixen, köns- och genreöverskridandet har varit utmärkande för hans konstnärskap. Att han aldrig anpassade sig till samhällets förväntningar gjorde honom till en viktig förebild för många. Sukitas fotografier har fångat just detta artisten som gick sin egen väg, säger Maria Patomella, curator på Kulturhuset Stadsteatern.

Utställningen ger en unik inblick i samarbetet och den 40-åriga vänskapen mellan Masayoshi Sukita och David Bowie. De träffades genom Sukitas vän Yasuko Takahashi som var stylist och bland annat designade Bowies scenkostymer under Ziggy Stardust-perioden. Mötet blev början på en lång vänskap. Sukita, som följde Bowie under 40 år, är fotografen bakom många av de mest välkända fotografierna av artisten. Till exempel porträttet på skivomslaget till den kultförklarade skivan ”Heroes” från 1977.

I utställningen på Kulturhuset byggs David Bowies personliga bibliotek upp i ett av rummen. Där får besökarna sitta ner och bläddra i en bok eller möjlighet att låna hem någon av Bowies favoritböcker. Klarabiografen på Kulturhuset kommer att visa en serie filmer om David Bowie under utställningsperioden, bland annat dokumentären SUKITA – The shoot must go on (2018).

– Att se David Bowie på scen öppnade mina ögon för vilket kreativt geni han var. Att se honom uppträda med Lou Reed var verkligen mäktigt… Bowie skiljde sig från andra musiker, han hade någonting speciellt som jag förstod att jag bara var tvungen att fotografera, säger Sukita om mötet med Bowie.

Masayoshi Sukita föddes 1938 i Nogata, Japan. Efter fotostudier flyttade han 1965 till Tokyo, där han arbetade som mode- och reklamfotograf. I början av 70-talet lockades Sukita till New York och Londons musik- och konstscener. Utöver samarbetet med Bowie fotade Sukita också artister som Iggy Pop, Joe Strummer, Y.M.O, B52, Devo, P.I.L. och personer i filmbranschen som Jim Jarmusch och Shuji Terayama.

2009 representerades Sukita i utställningen Who Shot Rock & Roll på Brooklyn Museum, New York. 2012 hade han soloutställningar på Tokyo Metropolitan Museum of Photography och på Paul Smith Space Gallery i London. 2013 stod han för mycket av materialet i utställningen David Bowie is på Victoria & Albert Museum i London som slog publikrekord. Samma år turnerade också en stor retrospektiv utställning med hans verk i hela Japan.

Utställningsperiod: 27 januari-13 augusti

Lars Nylin