24 november 2022

Gitarristen Fred Holmlund får Rosenborg Gehrmans studiestipendium 

Rosenborg Gehrmans studiestipendium på 150 000 kronor tilldelas i år gitarristen Fred Holmlund, som är diplomstudent på Malmö musikhögskola där han studerar för Göran Söllscher och David Hansson. 

Stipendiet delas ut av Rosenborg Gehrmans stiftelse efter förslag från ordföranden i respektive expertjury för ansökningar till Kungl. Musikaliska Akademiens stipendier för högre musikstudier. I sin motivering skriver stipendiejuryn:

”Fred Holmlund visar en unik vilja och pondus i sitt musikaliska uttryck. Med sin virtuosa gitarrteknik i kombination med ett energifyllt och dynamiskt spel fångar Holmlund lyssnaren direkt. En enig jury (bestående av gitarrister och harpister) placerade Fred högst under årets stipendieprov.”

Fred Holmlund är född och uppvuxen i Boden. Efter studier runt om i Sverige och Danmark tog han sin kandidatexamen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har även studerat i Tyskland för Professor Hubert Käppel, där han förfinade sina tekniska och sceniska kunskaper.

I rollen som solist har Fred bland annat uppfört Electric Counterpoint av Steve Reich, men även Sergio Assads verk The Walls under Skandinavienpremiären på Uppsalas gitarrfestival 2020. Han har också tagit emot  det stora Jörgen Rörby stipendiet 2020 och Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendier 2020 och 2021.

Stipendiet överlämnas vid Kungl. Musikaliska Akademiens Högtidssammankomst den 28 november.

Christel Valsinger