6 september 2022

Nylin om Nordic Biz Top 20 Under 30 (och mer)

MI:s Lars Nylin imponeras av Nordic Biz Top 20 Under 30 men får också upp några frågor. Dessutom har han ett budskap inför söndagens val

En från ett majorbolag, en från en distributör, två kopplade till Spotify.

Utfallet i årets upplaga av Nordic Biz Top 20 Under 30 är nog rent numerärt en bra spegling av hur det ser ut i musikbranschen 2022. Och alla fyra är redan respekterade i sina områden, alla redan på en gedigen väg framåt om jag får tro de ryktena som omger dem. Alla förtjänar ett rejält och motiverat grattis!

Men den femte upplagan av Nordic Biz Top 20 Under 30 – se annan plats för presentationer och intervjuer – är mer än ett trevligt och uppmuntrande initiativ från NOMEX, för övrigt är det femte gången som branschens största löften lyfts fram så här.

Nej, det ger i alla fall mig några tankar om ungt i branschen och om just den nordiska branschen i allmänhet.

Från läktaren har jag bilden att ung begåvning tas om hand väl i musikbolagen – en nestor ställer tidvis snarare frågan hur pass bra SENIOR kunskap tas till vara.

Men hur ser vägen fram till dessa roller ut? Hur rimmar utbildningen hos exempelvis DMG Education, liksom bekanta utbildningar i exempelvis Kalmar/Hultsfred, Nyköping och Örnsköldsvik, liksom KTH och Chalmers, med verkligheten på musikbolag som, spekulerar jag, för varje dag blir alltmer påverkade av omständigheter långt utanför de egna bolagshusen?

För en tid sedan kom min son till mig och undrade om råd när han ville söka sig in i branschen. Primärt: Vilken utbildning skulle han välja? Jag hann inte ens börja grunna på floskeln om att äpplet inte faller långt, etc, innan jag insåg hur vaga svar jag har på den frågan.

Det vore mycket spännande att få kommentarer från er med kunskap, off eller on the record, om svensk branschutbildning på 2020-talet.

Samma sak om det här med Norden som musikbransch, här exemplifierat med NOMEX, sjösatt 2008. Hur mycket samverkar de nordiska länder som sammantaget utgör den sjätte största marknaden i världen?

Även här slås jag av att jag tappat kollen sedan mina egna år på skivbolag, numera finns ju heller inga medier som bevakar perspektivet. Även här är det intressant att höra åsikter, nyfikenheten är stor.

Men just i dag nöjer jag mig med att konstatera att Nordic Biz Top 20 Under 30 är ett begåvat initiativ som jag hoppas får ännu större genomslag längre fram.

Ni som åker till by:larm i Oslo lär inte missa årets val.

*

En bok där Bob Dylan i 60 essäer dissekerar låtar, kan det verkligen vara något? Definitivt, The Philosophy of Modern Song är redan förhandsbokad trots att den ges ut först 1 november.

*

Avicii Arena, Scandinavium, Malmö Arena. First Aid Kit har knappt börjat sälja biljetter till sina svenska datum senare i år. Men redan att skriva ut lokalerna känns mäktigt.

*

Nirvana vann i domstolen i tvisten om snoppen på omslaget till albumet Nevermind. Detta ska vara det definitiva avslutet i ärendet. Ett helt självklart domslut, det motsatta hade skapat sanslösa prejudikat.

*

Win Butler, vilken loser. En vinnare i 20 år framstår plötsligt som extremt sorglig. Blir detta slutet för Arcade Fire?

*

Tomas Andersson Wijs Boken om Jean är en monumental sak. Tolv (!) minuter av den tätaste stämning. Kan vara den starkaste svenska låttexten efter millennieskiftet.

*

Svenskkopplade Schweizbaserade Utopia Music är ett mycket spännande projekt. Jag fattar inte riktigt vad dom gör, men det känns stort och omdanande. Om jag får tro Music Business Worldwide har bolaget nu gigantiska pengar på ingång.

*

Så märkligt att den felaktiga NME-nyheten om att The Weeknd skulle ha framträtt i Sverige i september kunde slinka genom inte bara TT utan sedan ta ett rejält varv hos andra medier.

*

Här och där tipsas det fortsatt om nya plattor även i bredare medier, tack för det när Spotifys algoritmer blir allt mindre användbara ciceroner för var vecka. AB:s Håkan Steen är den som ligger närmast min musik och därför min bästa guide. Denna vecka gör han dessutom ett famntag på höstens skivutgivning som bör intressera många: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/a/oWJwnj/listan-dags-att-gora-sig-redo-for-skivhosten-hakan-steen.

*

MI är partipolitiskt neutral så jag kan bara avsluta med: utnyttja din röst, fullskalig demokrati är ingen självklarhet!

Lars Nylin