6 september 2022

Ny upplaga av ”Her Songs For Him”

Det blir fler internationella deltagare när låtskrivarcampet Her Songs for Him återkommer med en andra upplaga, den 3-6 oktober. Campet sammanför kvinnliga och ickebinära låtskrivare och producenter med etablerade manliga artister, för att bidra till en mer jämställd musikbransch.

Her Songs For Him presenteras av SLÄS, med support av Spotifys jämställdhetsinitiativ Equal, Export Music Sweden samt Hotel Ruth, i samarbete med Sony Music Publishing, TEN Music Group och RMV Publishing.

Bekräftade låtskrivare och producenter till 2022 års upplaga är hittills Tomoko Ida (Japan), Myra Granberg (Sverige), Janeva (Australien/UK), Kamara (Norge), Sophie Verdonk (Sverige), Elena Rose (US) m fl. Deltagande artister är bland andra Benjamin Ingrosso (Sverige), Levent Geiger (Tyskland), Degree (Frankrike) och Omar Rudberg (Sverige).

Bakom Släs står en grupp vänner bestående av Mona Aghai Berg (RMV), Atena Banisaid (SONY), Olivia Hessel (TEN), Fumi Amao (Spotify), Therese Hädinggård (TEN) och Michaela Lundin (Polydor, UK), som alla drivs av en passion för att uppnå en mer jämställd musikbransch.

Statistik från Spotify visar att de 50 mest spelade låtarna i Sverige under 2021 enbart hade 19% kvinnliga låtskrivare och 5% kvinnliga producenter. SLÄS vill påverka detta genom att skapa fler samarbetstillfällen för kvinnliga och ickebinära kreatörer. Dessutom vill gruppen ge uppmärksamhet åt dessa talanger inom den mansdominerade sfär som många manliga artister skapar musik inom idag. Genom detta hoppas de kunna bidra till att öka statistiken för kvinnliga låtskrivare och producenter på topplistorna i framtiden.

MI intervjuade initiativtagarna förra hösten, läs mer här.

”Vi är glada och stolta över att för andra året i rad stödja Her Songs For Him-initiativet som SLÄS driver. Låtskrivare och producenter är några av de mest inflytelserika pelarna i musikskapandet. Detta initiativ är ett väldigt kreativt och inkluderande tillvägagångssätt att försöka förbättra representationen inom musikbranchen.” – Sira Berry, Senior Editor & Manager of Global Programs, Spotify

“Vi kan se hur initiativen för att lyfta kvinnliga och ickebinära låtskrivare, artister och producenter i musikindustrin ökar. Efter ett uppskattat första Her Songs For Him-läger startat av SLÄS under 2021, vill Export Music Sweden inför denna omgång gå in med stöd för att möjliggöra internationella deltagares medverkan. Detta för att stärka de deltagandes internationella nätverk och möjligheter på en internationell musikmarknad.” – Matilda Munthe Gottberg, Project Manager, Export Music Sweden

“Her Songs For Him är ett fantastiskt initiativ och campet förra året var väldigt lyckat. Vi ser mycket fram mot årets camp med ett ökat internationellt inslag, och vi är väldigt stolta över att jobba med SLÄS och att få vara med på ett litet hörn i detta.” – Johnny Tennander, VD Sony Music Publishing Scandinavia

Christel Valsinger

Bilden: Sophie Verdonk