26 oktober 2021

Hon skriver för honom på nytt camp

På campet ”Her Songs For Him” ska låtskrivare och producenter som Myra Granberg och Natali Noor skapa låtar till artister som Benjamin Ingrosso och Sandro Cavazza. Initiativet kommer från en grupp kvinnliga aktörer i musikbranschen som går under det mystiska namnet Släs.

 

“Släs”?

– Det är ingen förkortning, säger Mona Aghai Berg, som om hon hade läst mina tankar. 

– För att göra en lång historia kort så var det en medlem som inte kunde säga slash (i betydelsen snedstreck), utan sa “släs”.

Vem, låter de vara osagt. Men i gruppen ingår Mona Aghai Berg (RMV Publishing), Atena Banisaid (Sony Music Publishing Scandinavia), Olivia Hessel (TEN Music Group), Fumi Amao (Spotify), Therese Hädinggård (TEN Music Group) och Michaela Lundin (A&R-konsult).  

När vi ses via Zoom har de några dagar tidigare börjat göra tätare postningar på sociala medier och presenterat en ny logga. Det är tydligt att något är på gång. Nu är de alla samlade på TEN:s kontor för att ta gemensamma bilder till sina offentliga kanaler. Det var också på TEN de alla träffades, som kollegor, för några år sedan. När Mona Aghai Berg skulle sluta på TEN och gå vidare till RMV föddes Släs – under en glad utekväll.

– Vi insåg att vi är en grupp färgstarka personligheter som dras till varandra. Vi är skitbra polare men tycker också att det är väldigt fint att ha varandra yrkesmässigt, säger Therese Hädinggård

– Alla sitter på så mycket kreativitet och även en viss power på de positionerna vi har, så det vore dumt att inte utnyttja nätverket. Vi har ju drömmar och tankar även utanför våra arbetsroller, säger Olivia Hessel.

Instakontot “Presented by Släs” var från början mest ett skämt. Men manliga kollegor blev nyfikna. “Vadå Släs?” “Vilka är med, är du med?” När tankarna om att skapa gemensamt började ta form blev det ett naturligt val att behålla namnet. Det var ju redan etablerat.

– Men hade vi haft en uttänkt plan från början hade vi valt något bättre, skrattar de.

Enligt statistik från Spotify hade de 50 mest spelade låtarna i Sverige under 2020 bara 10,9% kvinnliga låtskrivare och 1,2% kvinnliga producenter. Den bristande jämställdheten i musikbranschen är något som gruppmedlemmarna kunnat ventilera med varandra, menarAtena Banisaid.

– Sen har det växt till frågor som “var är alla kvinnliga producenter och låtskrivare?” och “vad kan vi göra?”.  

Campet Her Songs For Him var påtänkt redan före pandemin men fick som så mycket annat stå på vänt. Konceptet är en vidareutveckling av de kvinnliga låtskrivarcamps som började arrangeras i Sverige för några år sedan. Mona Aghai Berg har till exempel arrangerat She Writes två år i rad och säger att det finns många kvinnliga artister som aldrig jobbat i ett helt kvinnligt rum.

Det är camps som skapar förändring, menar Michaela Lundin.

– Men de involverar inte manliga artister. Och jag har träffat så många manliga artister som sagt att de så gärna vill jobba med kvinnliga producenter, men att de inte känner några.

– Ska vi skapa förändring, så handlar det inte om att exkludera någon annan. Vi behöver få in männen för att nå jämställdhet, tillägger Atena Banisaid.  

Hittills bekräftade låtskrivare och producenter till campet är Myra Granberg, Natali Noor, Louise Lindberg, Alessandra  Günthart, Emelie Hollow och Isa Tengblad. De kommer  att skriva till bland annat Benjamin IngrossoSandro Cavazza, Rymdpojken, Alexander Oscar, Omar Rudberg och Huset. Alla kommer från de deltagande bolagens roster.

Drömmen är att artister och writers fortsätter att arbeta tillsammans även efter campen.

– Ett jättetydligt kvitto på att det fungerar är Miriam Bryant. Hon jobbade med enbart kvinnliga kreatörer på She Writes, de fick en hit och sen har de jobbat vidare ihop, säger Mona Aghai Berg.

Men det kan fortfarande vara svårt att hitta kvinnliga och ickebinära producenter som kan leverera i ett rum. Där behöver förlagen steppa upp och sajna fler, menar gruppen.

– Vi har varit duktiga med att få fram kvinnliga låtskrivare och topliners, men det behövs fler producenter som banar väg. Som kan inspirera andra unga kvinnor så att de vågar ta den platsen, säger Atena Banisaid.

Arbetet med Her Songs For Him har trots det varit lätt och kul.

– Vi har inte fått en enda negativ respons. Alla har fått superupbackning från sina bolag. 

Och det kommer att bli fler camps, säger de.

– Kanske med andra teman och konstellationer. Vi har redan börjat tänka på hur nästa camp skulle kunna se ut. 

Her Songs For Him äger rum den 15-19 november och stöttas av Spotifys jämställdhetsprojekt Equalizer och Softube.

Christel Valsinger