3 september 2022

Tobisstipendiet till Klara Källström

Klara Källström har fått årets stipendium från Margot & Tobis-stiftelsen, som stöttar unga musiker och dansare.

På 1930-talet föll musikern och kapellmästaren Torvald ”Tobis” Tollgren pladask för argentinsk tango när sjömän som kom till hans bohuslänska hamn spred den musiken.

Nästan 100 år senare är just latinamerikansk musiktradition ett fundament i de årliga stipendierna från Margot & Topis Stiftelse, som i år tilldelas cellisten Klara Källström. Stipendiet på 50 000 kronor delades ut på Nalen i Stockholm. En miljö som passar stipendiets mål att hitta ung talang i jazz, folkmusik, musikal, kabaré och nämnda latinamerikanska genrer. Bland de som fått stipendiet sedan det instiftades 1996 finns Lisa Rydberg, Carl Bagge och Daniel Bingert. Källström spelar såväl konstmusik som folkmusik i eget namn eller som medlem i Trio Törn.

Hon tackade med slutorden:

– Det betyder så mycket att få stöttning i sina konstnärliga drömmar.

Stiftelsen som drivs av trion Britt, Tonnie och Åsa Norling, släktingar till Tobis och dennes hustru Margot, delar varje år ut upp till tre stipendier på 25 – 50 000 kronor och sökande får högst vara 30 år.

Christel Valsinger

Bilden Tonnie Norling, Åsa Eliasson-Norling, Klara Källström och Britt Norling.