26 juli 2022

Klart med ESC i England

Det är nu bekräftat att det blir England som får stå värd för nästa års Eurovision Song Contest. Beslutet var väntat efter att det slagits fast att vinnarnationen Ukraina inte ansågs som vara en säker plats för arrangemanget, till följd av Rysslands invasion av landet.

Eftersom låten Spaceman med Sam Ryder slutade tvåa i årets ESC tillfaller värdskapet därför England och BBC. ESC 2023 ska ändå uppmärksamma och fira Ukraina och det ukrainska folket, enligt arrangören EBU, då det var ukrainska Kalush Orchestra som vann ESC 2022 med låten Stefania.

Det blir den femte gången England arrangerar ESC, utan att landet vunnit tävlingen föregående år, skriver Comeplete Music Update. Den vanligaste anledningen till det har varit att en nation vunnit för andra gången på kort tid och inte haft ekonomin att stå värd ännu en gång.

Ukrainska politiker har tidigare varit kritiska till EBU:s beslut att inte låta Ukraina få vara värd för 2023 års tävling, men uppges nu vara nöjda med utfallet. Representanter för ukrainska broadcastingbolagetUA:PBC kommer att jobba tillsammans jämsides BBC med showen och Ukraina kommer också att vara direktkvalificerade för finalen, såsom vinnarna alltid är.

Christel Valsinger