13 juni 2022

Klassisk hiphopstudio stängs

Den legendariska hiphopstudion Redline Recordings i Norsborg får inte användas till en ny verksamhet för unga. Studion som startades av bröderna Masse och Salla Salazar har visat sig ligga i ett skyddsrum och måste återställas. 

Studion Redline Recordings startades 1996 och har genom åren haft besök av artister som Latin Kings, Linda Pira och Stor. Studion har haft avgörande betydelse för utvecklingen av svensk hiphop och är en viktig del av Sveriges moderna kulturhistoria.

Själva verksamheten flyttades dock till annan plats för tre år sedan av grundarna Masse och Salla Salazar. De har istället önskat att originalstudion används som kulturverksamhet för unga låtskrivare och producenter.

Men när Kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka skulle utreda möjligheterna för sådan verksamhet framkom att studion ligger i ett skyddsrum och därför måste tömmas och återställas.

I en intervju med SVT säger Salla att det känns sorgligt, men kanske också lite skönt. ”Vi har ju ändå gått vidare, vi flyttade till den nya studion för tre år sen. Det tråkiga är att den här platsen – som vi tänkte ha här för ungdomar, nya låtskrivare och producenter – inte kommer finnas. Men vi får kanske hitta ett sätt att ha det någon annanstans.”

Christel Valsinger