31 maj 2022

4 Snabba: Rosanna Munter, senior A&R, Universal Music Publishing

Rosanna Munter är ny A&R på Universal Music Publishing. MI ställde ”4 snabba” till den tidigare artisten och låtskrivaren med en gedigen bakgrund i musikbranchen.

Du kommer närmast från en tjänst som A&R manager på Warner Chappell. Skiljer sig rollen du kliver in i nu på Universal Music Publishing från den tidigare?

– Det är inte så stor skillnad i mina arbetsuppgifter som A&R eller i hur mina arbetsdagar kommer att se ut. Jag har alltid jobbat väldigt nära mina writers och så kommer jag att vilja fortsätta jobba. För mig är det snarare ett marathon man springer tillsammans, än ett sprintlopp. Den största skillnaden, som på vilken ny arbetsplats som helst, är teamet. Jag har t.ex. känt Jessica Brandt och Jonas Wikström i många år och är stolt att äntligen få kalla dem mina kollegor. Sen har Universal Music Publishing också en fantastisk roster, många som jag jobbat med tidigare i olika sammanhang, så det gör det hela väldigt enkelt och kul!

Du har en bakgrund som artist och låtskrivare, hur och när tog du steget över till att jobba bakom kulisserna istället?

– Jag började först jobba med musik i mina tidiga tonår, som medlem av gruppen Play och vi blev signade till Columbia Records av Tommy Mottola. Sedan jobbade jag flera år som låtskrivare och soloartist. Väldigt mycket har hänt sen dess minst sagt, både för mig och med musikbranschen. Jag insåg efter många år att jag blev mer inspirerad av att göra det som min A&R och manager gjorde, så jag bytte sida! Jag startade eget management där jag i fem år jobbade främst med Icona Pop och Elias Kapari, som jag nu får möjligheten att jobba med igen på UMP.

Är det en fördel att själv ha låtskrivar- och artistbakgrund i jobbet som A&R?

– Jag hoppas och tror det! Jag litar helt på writern i en kreativ process men tror det är viktigt att kunna tala samma språk. Den dialogen är det jag tycker är det absolut roligaste med mitt jobb och det är där det mest spännande och utvecklande kan hända.

Vad lyssnar du helst på just nu?  

– Musikmässigt: Stockholmsvy med Hannes och waterbaby. I livet: Min dotter Stellas munpruttljud.

Christel Valsinger