29 mars 2022

4 Snabba: Christofer Hansson, [PIAS]

Skivbolaget [PIAS] öppnade nytt kontor i Stockholm under 2019. Sedan dess har mycket hänt. MI bad bolagets A&R Director, Christofer Hansson, berätta.

I fredags gick ni ut med nyheten att [PIAS] kontrakterat svenska världstjärnan Lykke Li. Hur kom samarbetet till mellan er?

– Idén när [PIAS] startade upp en lokal verksamhet i Norden var att vi såg att det fanns en tydlig plats för en stark indie med internationell räckvidd. Vi vill vara ett tydligt och starkt alternativ för både nya och etablerade artister som står inför att släppa sin musik.  Idag har vi kontor i 22 länder över hela världen och kraften som finns i det tror jag är avgörande för en artist som Lykke och hennes management.
– För mig är Lykke Li kanske det bästa exemplet på vilken typ av artisteri vi vill jobba med och hon är en nordisk världsstjärna inom sin genre. Att samarbetet sedan blev möjligt var förstås tack vare en fantastisk skiva från Lykke samt ett skolboksexempel på bra samarbete mellan kontoren i UK och över resten av världen.

Har ni fler nysajningar att berätta om?

– Alltså, under pandemin har vi ju legat väldigt lågt i vår kommunikation utåt och knappt träffat folk. Istället har vi borrat ner huvudena och kört, så ur det perspektivet är ju nästan allt vi jobbar med nysigningar. Under året kommer vi att släppa ett sjukt fint album med Mr. Tophat där bl.a Robyn, Grant och Jelly Crystal gästar. Teodor Wolgers fortsätter att släppa musik och koncept som är fantastiska och tar ny mark inom den neo-klassiska världen för varje släpp. Det kommer en grym EP på svenska med Maydar och Janice har ett stort 2022 framför sig med både grym musik och spännande projekt inom film. Utöver detta kommer det musik med Katmando, SVAL och Anna Of The North och annat som vi gärna berättar mer om snart.

Det har hänt saker på personalfronten också?

– Ja, även om Covid gjorde att vi fick sakta ner på takten något så är nu Daniel Sjörs (närmast från Universal Music) på plats som projektledare för både våra lokala releaser samt det som händer på labelservice-sidan [Integral]. Just nu behöver vi bli fler på marketing och där har vi en person på väg in – vettefan om hon har sagt upp sig än så jag vågar inte säga? Återkommer!

Vad har ni mer på gång framöver?

– Förutom att vi hela tiden pratar med nya artister som vi tycker passar hos oss så har vi flyttat till ett svinmysigt kontor i gamla stan, så vi behöver typ gå och köpa blommor, en matta och kanske sätta upp en sån där logga på väggen som Universal har så att vi kan ta skål-bilder som Jonas Holst.

– På [Integral] så har vi precis släppt Shout Out Louds nya skiva som vi älskar. Vi fortsätter att jobba nära våra vänner på Smuggler Music och deras intensiva releaseflöde. Nu när Daniel kommit in och rattar [Integral] så vill vi framåt bygga fler samarbeten med labels som vi tycker om.

– Henrik Nyström är General Manager och jobbar med internationella projekt på den nordiska spelplanen. Under året kommer det sjukt mycket bra musik från Arlo Parks, Father John Misty, Beach House, Mykki Blanco, Nilüfer Yanya och mycket mer. Så han kommer ha att göra!

Christel Valsinger