22 mars 2022

4 Snabba: Jesper Thorsson, Export Music Sweden

Efter två år av online-events kunde den anrika festivalen och konferensen South By Southwest i Austin, Texas, anordnas på traditionellt sätt igen. Vi bad Jesper Thorsson, VD på Export Music Sweden, att summera återkomsten.

Vad var utmärkande för årets SxSW?

– Det var otroligt härlig stämning i Austin efter nästan tre års pandemi-uppehåll. Det var som väntat färre delegater totalt, men samtidigt kanske lite mer fokuserat. Helt klart mindre av de galna köer vi är vana vid utanför de populäraste seminarierna och spelningarna. Var det så här det var back in the day innan SxSW växte sig absurt stort?

Hur såg den svenska representationen ut?

– Färre delegater än vad det brukar vara men samtidigt en stark representation från vitt skilda företag och organisationer som Amuse, Warner, Session, Songmachine, Wife, Punkslime, Orange Blue Supervision m fl. När det kommer till svenska band hade vi Sofia Talvik, Vivii, och Emmanuelle June som officiella bokningar. Jason ”Timbuktu” Diakité gjorde också ett snabbstopp i Austin för en panel i EU-huset.

– Det var osäkert in i det sista angående hur många svenska och internationella delegater det faktiskt skulle vara på plats. Därför arrangerade inte ExMS en matchmaking session som vi gjort de senaste åren på svenska handelskammarens tak respektive i samarbete med SAS i deras hus. Vi samlade istället ett gäng av de svenska delegaterna under tre frukostar där vi lyssnade på vad de hade på gång. Vi passade även på att bjuda in lite amerikanska gäster.

Vilka var de stora snackisarna?

– Lättaste frågan. NFT:s och Metaverse!

Vilken var din egen starkaste upplevelse?

– Det var många, som sig bör på SxSW. Alltid härligt att se svenska artister och företag jobba hårt och vinna över en ny publik och nya internationella kontakter. Också trevligt och på tiden att träffa gamla och nya partners och kontakter från hela världen man inte sett fysiskt sedan starten av pandemin. Amuse fest var snyggt arrangerad och på ett personligt plan var det faktiskt rätt starkt att träffa Wendy Dio, Ronnie James Dios änka och manager, och få hennes bok signerad! Också att på olika sätt bevittna ett enat stöd bland delegater och artister från hela den fria världen för Ukraina och mot Rysslands anfallskrig.

Christel Valsinger