9 mars 2022

American Song Contest hos SVT

Som MI tidigare rapporterat det mest europeiska av musikformat, Eurovision Song Contest, än en gång på export. Nu handlar det om USA och American Song Contest som inledes 23 mars. 

Världens största musiktävling Eurovision Song Contest tar nu klivet över Atlanten när American Song Contest sänds i USA. SVT-tittarna kan följa tävlingarna vecka för vecka med start onsdagen den 23 mars. I programmet tävlar 56 artister, där internationella namn som Michael Bolton, Macy Gray, Jewel och Sisqo är några. Programledare är Kelly Clarkson och Snoop Dogg.

SVT sänder premiären av American Song Contest på SVT Play två dagar efter den amerikanska sändningen. Under åtta veckor har de svenska tittarna möjlighet att följa hela tävlingen på SVT.

Christer Björkman, som tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Meltzig, tagit Eurovision-formatet till USA och utvecklat det för den amerikanska tv-marknaden, är förväntansfull inför premiären.

– Det är en sådan ynnest att få göra det här. Efter att först ha utvecklat, genomfört och förädlat Melodifestivalen under 20 års tid i Sverige och samtidigt jobbat med Eurovision Song Contest fem gånger och att sen – som grädde på moset – få möjlighet att ta med formatet och justera det för den amerikanska tv-publiken känns fantastiskt roligt, säger Björkman.

Han gläds också över att tävlingen visas även på hemmaplan.

– Jag känner en enorm ödmjukhet och stolthet inför att ASC visas i Sverige för en publik som är så kunnig och intresserad. Det är samtidigt lite läskigt. En liten del av mig hade hoppats få jobba lite i skymundan första året – tills det har satt sig. Men jag inser samtidigt att det kanske är lite svårt när man gör det på NBC.

Björkman är stolt över att få visa upp premiärsäsongens startfält.

– Samtidigt är vi väldigt stolta över startfältet som visar upp den enorma bredd som finns i USA både när det gäller musikalisk spännvidd och outtömlig talang. Många av våra artister har stora karriärer i sina egna stater men har kanske inte lyckats ta det sista steget till nationellt erkännande. Förutom vissa namn som Jewel, Sisqo, Macy Grey, Allen Stone och Michael Bolton som givetvis kommer kännas igen av musikälskare i hela världen.

I American Song Contest 2022 tävlar 50 delstater, Washington DC och de fem territorierna Puerto Rico, Guam, Amerikanska Samoa, Amerikanska jungfruöarna och Nordmarianerna. I programmet tävlar alltså 56 artister med varsin nyskriven låt. Programmet är indelat i fem deltävlingar, två semifinaler och en final. I deltävlingarna tävlar 11 stater – utom i en, där det är 12 tävlande artister.

I varje deltävling går fyra av de tävlande vidare till en av de två semifinalerna. Tittarna röstar fram tre bidrag från varje program och en jury väljer ut ett fjärde bidrag. I slutet av respektive deltävling presenteras det bidrag som juryn har valt att skicka vidare till semifinal. Juryn består av 56 personer – en representant från varje tävlande stat / territorium. Tittarröstningen fortsätter efter avslutat program och resultatet redovisas i inledningen av nästa program. Samma upplägg gäller för semifinalerna.

Utöver de 20 bidragen som gått vidare till semifinal väljer juryn dessutom ut två så kallade ”redemption songs” som trots att de inte röstades fram av tittare eller jury plockas tillbaka in i tävlingen igen och får delta i en semifinal var. Premissen är att det är de två låtar som har fungerat bäst utanför programmet. Det är alltså sammanlagt 22 artister som går vidare till de två semifinalerna, elva i varje. Tittarna röstar vidare fem bidrag från varje semifinal till final. I finalen tävlar tio bidrag. Resultatredovisningen görs i Eurovisionanda med jurys som enligt traditionen delar ut 12 poäng och en sammanslagen redovisning av tittarnas poäng.

De 56 tävlande artisterna:

Alabama: Ni/Co

Alaska: Jewel

American Samoa: Tenelle

Arizona: Las Marias

Arkansas: Kelsey Lamb

California: Sweet Taboo

Colorado: Riker Lynch

Connecticut: Michael Bolton

Delaware: Nitro Nitra

Florida: Ale Zabala

Georgia: Stela Cole

Guam: Jason J.

Hawaii: Bronson Varde

Idaho: Andrew Sheppard

Illinois: Justin Jesso

Indiana: UG skywalkin

Iowa: Alisabeth Von Presley

Kansas: Broderick Jones

Kentucky: Jordan Smith

Louisiana: Brittany Pfantz

Maine: King Kyote

Maryland: Sisqó

Massachusetts: Jared Lee

Michigan: Ada LeAnn

Minnesota: Yam Haus

Mississippi: Keyone Starr

Missouri: Brett Seper

Montana: Jonah Prill

Nebraska: Jocelyn

Nevada: The Crystal Method

New Hampshire: MARi

New Jersey: Brooke Alexx

New Mexico: Khalisol

New York: ENISA

North Carolina: John Morgan

North Dakota: Chloe Fredericks

Northern Mariana Islands: Sabyu

Ohio: Macy Gray

Oklahoma: AleXa

Oregon: courtship.

Pennsylvania: Bri Steves

Puerto Rico: Christian Pagán

Rhode Island: Hueston

South Carolina: Jesse LeProtti

South Dakota: Judd Hoos

Tennessee: Tyler Braden

Texas: Grant Knoche

U.S. Virgin Islands: Cruz Rock

Utah: Savannah Keyes

Vermont: Josh Panda

Virginia: Almira Zaky

Washington: Allen Stone

Washington, D.C.: NËITHER

West Virginia: Alexis Cunningham

Wisconsin: Jake’O

Wyoming: Ryan Charles

American Song Contest sänds från Universal studios, norr om Los Angeles och publiceras på SVT Play två dagar efter de amerikanska direktsändningarna. Premiär onsdagen den 23 mars kl 18:00.

Programmet sänds i SVT1 lördag eftermiddag aktuell vecka (lördag 26 mars kl 16.05 för premiären).

Lars Nylin