27 februari 2022

Nej till Ryssland i ESC

EBU följer till sist andra sanktioner och meddelar att Ryssland inte får delta i Eurovision Song Contest i maj.

Först meddelade EBU att Ryssland skulle få vara med, motiverat med att tävlingen beskriver sig som opolitisk. Men trycket har varit stort på EBU sedan Rysslands invasion av Ukraina och efter att bl a samtliga nordiska länder och ukrainska UA:PBC satt press på EBU kom ett nytt besked.

Nu har TV-organisationens exekutiva styrelse fattat beslutet att Ryssland inte får delta i tävlingen som hålls i Turin i mitten av maj, ”baserat på tävlingens regelverk” och EBU:s ”värderingar”.

”Vi är fortsatt hängivna att skydda värdena i en kulturtävling som främjar internationellt utbyte och förståelse, för samman publikgrupper, firar skillnader genom musik och enar Europa på en scen”, skriver EBU.

-EBU och styrelsen för EBU kommer fortsätta att hävda och värna evenemanget som ett opolitiskt men det finns gränser för vad en medlem kan göra inom gränsen för EBU. Den analys som gjorts av det som skett har kommit fram till att det här inte är förenligt, säger SVT:s VD Cilla Benkö.

Ryssland hade ännu inte utsett sin finalist.

Lars Nylin