10 januari 2022

Nya restriktioner men inga stödbesked

Från och med onsdag den 12 januari börjar nya restriktioner att gälla till följd av pandemin. Det som påverkar livebranschen mest markant har dock ännu inget satt datum: ett återinfört tak på 500 personer.

Den första reaktionen från livescenen är en av uppgivenhet:

– Vi är redan från början hårt pressade ekonomiskt, men också alltmer psykiskt, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för branschorganisationen Svensk live, till SVT Kultur.

Den svenska livebranschen har tidigare varit positiva till att genomföra arrangemang med vaccinbevis. Man reagerar nu förvånat och frustrerat att vaccinbevis inte kommer att göra någon skillnad i de nya restriktionerna. Från och med den 12/1  gäller sittande publik, högst åtta personer per sällskap och minst en meters avstånd mellan sällskapen, även när publiken kan visa upp vaccinpass.

– Det gör det i stort sett omöjligt att genomföra nästan någonting. Man tar bort stående publik och lösningen med vaccinationsbevis, säger Joppe Pihlgren.

Även avsaknaden om stödbesked provocerar talespersoner. Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live Nation Sverige, säger till SVT:

– Vi har framfört det här flera gånger: två år in i den här pandemin måste varje sånt här besked om nya restriktioner följas med besked om vilka stöd som kommer att finnas. Vi är tillbaka på ruta ett och jag förstår inte att man gör så här igen.

FHM signalerar att de nya restriktionerna gäller 14 dagar framåt men att man ser ett behov under minst en månad.

Lars Nylin