23 november 2021

4 snabba: Carl Magnus Palm, ABBA-guru

Nytt album från ABBA betydde inte bara att halva världen jagade bandet. Den svenske ABBA-gurun Carl Magnus Palm har också han haft ett intervjuschema värdigt en popstjärnas. MI kollade läget.  

Hur stort har intresset för din expertis varit?

-Det har varit ovanligt stort. Jag har sysslat med ABBA i 30 år och har aldrig varit med om något liknande. Jag blev tvungen att tacka nej till flera förfrågningar för att jag helt enkelt inte hann med, jag kan inte påminna mig att det någonsin har hänt förut.

Vad är den vanligaste frågan?

-Svårt att säga. Kanske: Kommer ABBA att göra mer musik efter Voyage? Det tror inte jag, men ingen kan veta säkert förstås.

Hur lyder din ärliga kortrecension av det nya materialet?

-Det knepiga med Voyage är att det inte bara är ett album utan också en händelse, och det är nästan omöjligt att hålla avstånd till händelsen så att den inte färgar av sig på omdömet. Jag gillar allting på albumet och tycker att ABBA har genomfört det här med värdighet. Jag kommer på mig själv med att gå omkring och nynna på flera av låtarna: just nu litar jag mer på den reaktionen än en intellektuell analys. Och Don’t Shut Me Down är en gåva – om det så hade krävts att tio ABBA-arenor skulle byggas för att den låten skulle spelas in hade det varit värt priset.

Vad händer härnäst?

-Jag har en bok på gång som heter ABBA On Record. Den ska handla om vad som hände med musiken när den hade lämnat skivstudion: detaljerade berättelser om hur skivomslagen blev till, hur skivbolagen jobbade med releaserna, recensionscitat från när det begav sig, med mera. Jag har också ett appendix med oerhört spännande information från band som ABBA:s ljudtekniker Michael B. Tretow spelade in vid sidan om när de jobbade i studion. Det är låtar vi aldrig har hört talas om, och kända låtar i alternativa versioner. Jag hoppas kunna släppa boken om ett halvår ungefär. Mer info finns på abbaonrecord.com.

Fotnot: Carl Magnus Palm har skrivit ett tiotal böcker om ABBA, men även om Monica Zetterlund, The Beatles, Siw Malmkvist och Hep Stars. 

Lars Nylin

Bild Terese Wedelin