13 oktober 2021

Ny SVT-serie: Den svenska hiphopens pionjärer

I SVT-serien Den svenska hiphopens pionjärer görs det som programtiteln skvallrar om – redaktionen för hyllade serier som Hitlåtens historia summerar hur den svenska hiphophistorien inleddes.

– Det skrivs ständigt nya kapitel i historien om svensk hip-hop. Idag har den en självklar plats på stora scener, prisgalor och i samhällsdebatten, men vägen dit har varit både lång och krokig. Få musikgenres har varit uträknade så många gånger men rest sig på åtta igen, starkare än innan. I den här serien ska vi berätta om de som la grunden för det vi ser idag. De som såg till att hiphopen hittade hem även i Sverige, säger producent Fredrik Norberg.

I ett pressmeddelande summeras serien:

”En historia som börjar i tidigt 80-tal när den amerikanska hiphopkulturen kraschlandar i Sverige och förvandlar Kungsträdgården i Stockholm till en samlingspunkt för alla breakdansare, MCs, DJs och graffitimålare på somrarna.  Till 90-talet då världar krockas och möts. Då The Latin Kings tar hela Sverige på sängen och öppnar dörrarna till förorten. Det är historien om hur rap på svenska går från undantag till standard och gör att hiphopens popularitet exploderar med artister som Petter, Feven, Ken, med flera. Och slutligen är det berättelsen om hur genren återuppfinner sig efter att ha imploderat i början av 2000-talet. En tid så hiphopen flyttar ut i landet och ut på internet, och lägger grunden till den enorma framgång svensk hiphop har blivit idag.”

I serien i fyra delar medverkar bland andra Ken, Petter, The Latin Kings, Feven, Timbuktu, Organismen, ADL, DJ Sleepy, Infinite Mass, Just D, Leila K & Rob ’N’ Raz, Gordon Cyrus, DJ Rock Ski, Quincy Jones III, MC II Fresh, Looptroop och många fler.

Den svenska hiphopens historia är en serie av Magnus Broni, Håkan Thörn, Svante Lodén, Ametist Azordegan och Norberg.

-Det handlar om de första 25 åren. Vi drar repet någonstans vid Adam Tensta cirka 2007. Det vore magiskt om SVT om några år vill göra en fortsättning med nästa 25 år. Men det här är fundamentet, säger Broni till MI.

Han fortsätter:

-Och just det… ALLA måste titta på SVT Play! Versionerna där är nämligen längre och än mer värdiga det värv som svensk rap-historia står för.

Premiär på SVT Play 20 oktober och 21:00 i SVT1 24 november.

Lars Nylin