30 september 2021

Clarissa Connelly vinnare av Nordic Music Prize

Under by:Larms första dag i Oslo utsågs vinnaren av det prestigefyllda Hyundai Nordic Music Prize. Årets pris gick för första gången till Danmark och till Clarissa Connelly för albumet The Voyager. Svenska kandidater var Ane Brun och Klara Keller.

Den skotsk-danska kompositören och multiinstrumentalisten Clarissa Connelly har gjort sig ett namn för sina högst egenartade undersökningar av keltisk mytologi och experimentell syntpop. The Voyager är hennes andra album. Albumet släpptes tillsammans med en app för vandrare som guide i det danska landskapet.

– Efter ett år där världen har låst oss inne har vi omprövat vårt behov av öppenhet och frihet. Det här är ett album som lockar till utomhusvistelse. Den friska och strålande atmosfären, full av förundran och förtrollning av naturen, sträcker sig bortom både strukturerna och stegen i traditionell nordisk folkmusik med abstrakta digitala experiment. Äventyrlig och ambitiös, men aldrig bombastisk eller otillgänglig, det här är en artist med en fot i två kulturer vars musik på samma sätt bygger en bro mellan det gamla och det moderna, säger Stuart Maconie från BBC som sitter i juryn.

Hyundai Nordic Music Prize är ett årligt pris för årets bästa nordiska album. Inspirerat av det brittiska och irländska Mercury Prize introducerades priset 2010 på initiativ av by:Larm. ”Priset syftar till att skapa en starkare relation mellan musikindustrin i Norden, samt öka internationellt intresse och medvetenhet om vad regionen har att erbjuda musikaliskt. Viktigt är också fokus på albumet i full längd som konstform. Årets vinnare får också ett kontantpris på 10 000 euro” sägs i ett pressmeddelande.

Tidigare vinnare av Nordic Music Prize har varit Robyn, Jenny Hval, Band of Gold, Susanne Sundfør, Jónsi, Goran Kafjes, First Aid Kit, The Knife, Mirel Wagner och Hildur Guðnadóttir.

Den nordiska juryn består av Audun Vinger (NO), Arnar Eggert Thoroddsen (IS), Ilkka Mattila (FI), Annah Björk (SE) och Anna Ullman (DK) Internationella juryn består av: Jeanette Lee (Rough Trade), Jude Rogers (The Guardian), Eric Deines (Jagjaguwar) och Stuart Maconie (BBC).

Förutom huvudpriset fick två andra artister och album varsitt hedersomnämnde: finska Oranssi Pazuzu för albumet Mestarin kynsi och isländska Ingibjörg Turchi för albumet Meliae.

Lars Nylin