28 september 2021

Credits Due ska säkra royalty

Björn Ulvaeus är front för ett projekt kallat Credits Due som ska säkra att samtliga låtskrivare och musiker registreras på rätt sätt när en låt spelas in. Initiativet presenterades vid Ivor Novello Awards i London.

Björn Ulvaeus sa i samband med galan till media att saknade eller ofullständiga låtuppgifter innebär att runt sex miljarder svenska kronor tilldelas fel personer eller inte delas ut alls, globalt varje år.

– Det händer ofta, vilket innebär att strömningstjänsterna inte vet vem de ska betala till, säger ABBA-medlemmen till BBC.

Credits Due vill förutom creditsfrågan säkerställa att lyssnarna får rätt information om upphovspersonerna. Alltifrån kompositörer och producenter till studiomusiker och ljudtekniker.

– Vi vill komma tillbaka till den upplevelsen vi hade när vi öppnade en dubbel-LP och lyssnade på låtarna medan vi läste information om dem på konvolutet. Jag tror att det är en mycket värdefull upplevelse som unga lyssnare saknar i dag, säger Ulvaeus till BBC.

The Ivors Academy och Music Rights Awareness Foundation backar projektet. Spotify, Apple Music, BMG, PRS for Music, the Featured Artists Coalition, CISAC och andra supportar också projektet, enligt BBC.

Björn Ulvaeus är ordförande för CISAC, den globala paraplyorganisationen för upphovsrättsorganisationer som exempelvis Stim.

Lars Nylin