28 september 2021

4 Snabba: Linda Portnoff, VD och grundare av Tangy Market

Musikinvesteringsappen Tangy Market lanserades i våras och i dagarna har företaget erbjudit investeringsmöjligheter i Christina Aguileras sena 90-talshit Come On Over, skriven av bland andra svenska Johan Åberg och Paul Rein. MI bad Tangy Markets VD och grundare Linda Portnoff berätta mer.

Vad är bakgrunden till att ni utvecklade Tangy Market?

– Bakgrunden är att musikbranschen behöver bli mer långsiktigt hållbar. Det behövs en mer balanserad maktfördelning och bättre spridning på risker och vinster. Det kan åstadkommas genom att öppna upp för fler att kunna investera i musik på ett enkelt och kul sätt. Vi vill bidra till att öka musikens värden ytterligare.

Vad innebär en investering i en låt? Påverkas till exempel upphovsrätten?

– Vem som helst kan investera genom att köpa framtida royalties från artister, låtskrivare eller andra rättighetsägare. Upphovsrätten stannar till 100% hos upphovspersonen.  På så sätt får de som äger upphovsrätt i musik en sorts förskottsbetalning på sina framtida royalties, istället för att de behöver vänta i flera år på långsamma betalningar.

– När tidsperioden är slut får investerarna tillbaka sin investering, förhoppningvis med vinst om ni gemensamt lyckats öka värdet.

Ni lanserade appen i våras. Hur har intresset varit globalt? 

– Intresset är stort och vi har redan användare i 36 länder. Aktiviteten på andrahandsmarknaden har också varit över förväntan. Där kan musikinvesterare köpa och sälja andelar mellan varandra till priser som de själva bestämmer, och vi ser att betalningsviljan är hög.

Nyligen kunde ni erbjuda andelar i Come On Over med Christina Aguilera. Kan vi vänta oss fler investeringsmöjligheter i så pass stora låtar?

– Ja vi fyller hela tiden på med nya ”Musical Assets” som vi kallar det. Vi är bara i början av den här resan.

Christel Valsinger 

Foto: Jezzica Sunmo