21 juli 2021

Pandemin fick Palma Music Studios att söka nya vägar

När pandemin ledde till nedstängningar fick Fredrik Thomander fundera på hur han skulle kunna driva sin verksamhet i Palma Music Studios. Svaret blev en serie onlinekurser i låtskrivande och musikproduktion. I höst blir kurserna ännu fler och det trots att artisterna börjat återvända till studiokomplexet på Mallorca. Det har helt enkelt varit så roligt.

Fredrik Thomander var en del av trion Vildsvin på 90-talet men fick sitt genombrott som låtskrivare när hans låt If I’m Not The One landade på N’Syncs album No Strings Attached år 2000. Med det startade en lång och framgångsrik producent- och låtskrivarkarriär som resulterat i låtar med bland andra Agnetha Fältskog, Kim Wilde, Scorpions, Agnes och Molly Sandén.

Låtskrivandet innebar en massa resande och eftersom det egentligen inte spelade så stor roll varifrån de resorna utgick, kände Fredrik och hans fru så småningom att de lika gärna kunde bosätta sig utomlands. Någonstans där det är varmt.

I Palma, på Mallorca, hade Fredriks mamma bott sedan 90-talet och efter många semestrar där kändes ön som hemma även för Fredrik och familjen. Döttrarna kom in på svenska skolan och flytten gick 2014.

– Men det var inget karriärdrag att komma hit. Jag fortsatte att resa runt och skriva till en början, säger han när vi pratar via Zoom. 

Efter ett tag visade det sig dock att artister han jobbade med hellre ville komma till Palma, än att han skulle resa till dem. Då hade han ännu ingen studio på plats, utan byggde upp provisoriska lösningar hemma eller lånade lägenheter när det behövdes större utrymmen.

Idén till det som kom att bli Palma Music Studios, kom med nyfunna vännen Johan Lundgren, som är med och driver studion. Johan hade en studio i London, där han bodde, men han hade inga kunder. Fredrik däremot hade ju kunder men ingen studio,

– Så Johan frågade – varför finns det ingen jättebra studio i Palma? Jag hade aldrig tänkt tanken. Men Palma är som en hub i Europa. Här finns en väldigt aktiv flygplats och det kommer folk hit från många olika länder. 

De flesta som kom till Palma för att göra musik satte sig vanligen någonstans med en laptop och hörlurar. Kanske fanns det behov av något mer?

En dag passerade Fredrik en ödetomt och skickade på skämt en bild till Johan och föreslog att deras studio kunde ligga där. Tomten innehöll mest bara en ruin, skräp och kringstrykande katter, men Johan gick igång på den. 

Två och ett halvt år senare, efter mycket planering och arbete, stod en studio i tre våningar klar.  

Ett plan, under marknivå, innehåller fyra studiorum med sångbås, tänkta för producenter som kommer med egen bärbar dator. På markplan ligger en traditionell studio med ett intilliggande liverum där takhöjden är åtta meter. På övervåningen finns Fredriks surroundstudio, kök och lounge och ytterligare en trappa upp finns takterassen. Alldeles intill ligger restaurangområdet Santa Catalina, och havet är bara några minuters promenad bort.

Invigningen av studion i november 2017 gjordes av ett eklektiskt låtskrivargäng bestående av bl a Little Jinder, Alexander Kronlund, Kleerup och Ebbot Lundberg. Sedan dess har en stor blandning artister och producenter kommit till Palma Music Studios för att skriva och spela in. Skivbolag hyr in sig för låtskrivarcamps, produktionsbolag gör voicevoers för film och reklam (Mads Mikkelsen gör t ex  sin Carlsbergreklam här)  och i liverummet, som kan husera stråkorkestrar, har Baleariska symfoniorkestern gjort Classic rock-inspelningar för ett engelskt skivbolag. 

Att studion fyller en funktion är tydligt. För Fredrik har den dessutom  inneburit ett nytt syfte med karriären.

– Jag har alltid rest runt för att jobba med andra. Men jag har aldrig byggt mitt eget fort. Jag har oftast varit som en gäst på andras fester. Det här blev ett sätt att ta allt jag tänkt på och göra det till nåt jag själv vill och på ett ställe man vill vara på.

I mars 2020 hade såväl Thåström som Molly Sandén nyligen besökt studion, när Spanien valde att införa lockdown för att bekämpa Coronaviruset.

– Vi var fullbokade och så plötsligt sa det bara pouff.

Alla bokade av och Fredrik fick sätta sig ner och fundera på vad han kunde använda sin studio till. En del verksamhet gick att hålla igång – Jakob Hellman, som bor i Palma sedan många år, började till exempel  att komma till studion och göra onlinekonserter. Fredrik fick också i uppdrag att producera en hyllningslåt till den svenska vårdpersonalen – Vi håller ut – med artister som Sarah Dawn Finer och Helen Sjöholm som, liksom en mängd musiker, skickade sina tracks och pålägg till honom.

Någonstans där, med ett ökat digitalt kunnande, föddes idén till att börja hålla kurser i musikproduktion och låtskrivande.

– Det blev en perfekt möjlighet för folk som satt hemma och inte kunde komma ut, säger Fredrik.

Men kurserna har också varit ett sätt för honom att samla ihop sin förvärvade kunskap om musikskapande och lämna den vidare. Och det han själv inte kan tar han reda på genom att fråga kollegor med specialkunskaper. Ibland gästar de kurstillfällena också.

– Det har varit så kul! Jag får energi av att prata med folk och ta reda på saker. Det är en utmaning som är roligare för mig idag än att jag ska resa runt och skriva låtar och jaga cuts på skivbolag.

Numera sköter han inte allt själv i studion heller, utan har ett par personer på plats som kan hantera inspelningar. Så trots att artisterna börjat söka sig tillbaka till Palma Music Studios – Hammerfall var där häromveckan till exempel – så utvecklas nu kursverksamheten ytterligare. Tolv olika klasser, i bland annat musikproduktion, låtskrivande, musikteori, musikbranschkunskap och vokalproduktion erbjuds från och med i höst.

Han poängterar flera gånger att kurser i musikskapande finns på flera håll, och att nätet är fullt av info. Medveten om att han inte uppfunnit något nytt.

– Men om jag hade kunnat skapa en egen musikskola när jag var 20. Vad hade jag behövt veta då? Jag bara gräver där jag står. 

Christel Valsinger

Läs mer om Palma Music Studios här.