13 juli 2021

Ted Gärdestadstipendiet till Donika Nimani

Stiftelsen Ted & Kenneth Gärdestad Minnesfond delar varje år ut ett stipendium för att uppmuntra och stödja unga svenska låtskrivare och sångare. Årets stipendium tilldelas artisten och låtskrivaren Donika Nimani, från Norrköping, som får 40 000 kronor för att fortsätta utveckla sin musikaliska talang.

Donika Nimani tilldelas stipendiet med motiveringen:

”Donika sätter ord på sin samtid med ett unikt och spännande tonspråk i en musikaliskt lyhörd och kaxig produktion som på ett smakfullt sätt harmonierar med varje sjungen rad. Hennes fantastiska sångröst rör sig dessutom obehindrat mellan olika känslor och uttryck utan att lämna någon oberörd. Vi ser henne som en värdig mottagare av Gärdestad stipendiet.”

– Jag visste inte var jag skulle ta vägen när jag fick beskedet, alla känslor bara kom på en gång. Jag hade verkligen inte förväntat mig det och jag blev så glad, säger Donika.

Stipendiet instiftades strax efter Ted Gärdestads bortgång 1997 av Teds bror Kenneth Gärdestad, musikern/låtskrivaren Janne Schaffer och juristen Richard Arvidsson. Varje år delar stiftelsen ut ett stipendium till en eller flera svenska låtskrivare och musiker under 25 år. Syftet är att uppmärksamma, uppmuntra och stödja unga icke etablerade sångare och låtskrivare inom vis- och populärmusik. Stipendiet ska hjälpa stipendiaten att förkovra sig och utveckla den musikaliska originaliteten inom nämnda genre. SAMI administrerar och delar ut stipendiet och stipendienämnden 2021 består av Ulrika Wendt, Mija Folkesson, Hans Gardemar och Magnus Söderblom.

I år lockades många att söka och stipendienämnden fick in närmare 80 ansökningar. Med två låtar per ansökan har nämnden haft ett digert arbete att lyssna igenom alla bidrag.

– Det har varit ett roligt och spännande arbete, men samtidigt väldigt svårt att välja ut bara en stipendiat bland alla talanger. Så många unga lovande artister och låtskrivare ger hopp för framtiden, säger Ulrika Wendt, som är jurist på SAMI och sitter i juryn och stipendienämnden.

På grund av rådande restriktioner kommer det inte att genomföras en traditionell stipendieutdelning. Stipendiaten kommer i stället att framföra några av sina egna låtar i SAMI:s kanaler.

Christel Valsinger